Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Βραδιά για τη Σοφία Μαυροειδή Παπαδάκη στη Φουρνή

πολύς ο κόσμος που έσπευσε να παρακολουθήσει την εκδήλωση
Ιδιαίτερα επιτυχημένη αποδείχτηκε, όσο και συγκινητική, η βραδιά που οργάνωσε προς τιμήν της Σοφίας Μαυροειδή Παπαδάκη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής "η Ευαγγελίστρια". Στον όμορφο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου και με σκηνικό του εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού, χωριανοί, αλλά και επισκέπτες, τίμησαν με τη παρουσία τους τη Φουρνιώτισσα ποιήτρια, η οποία από τις αρχές του εικοστού αιώνα, μέχρι τη δεκαετία του '70 προσέφερε το δικό της ψήγμα στο μεγάλο έργο των Ελληνικών Γραμμάτων.
η επίκουρος καθηγήτρια κ. Βογιατζόγλου, μιλάει για την Σ. Μαυροειδή Παπαδάκη
Για τη ποιήτρια μίλησε η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αθηνά Βογιατζόγλου. Αναφέρθηκε στα πρώτα της χρόνια στη Φουρνή, όπου φοιτούσε στο Παρθεναγωγίο, μέχρι την αναχώρησε της για την Αθήνα, όπου έμελε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τη, διδάσκοντας, γράφοντας αλλά και μεταφράζοντας έ ργα για το θέατρο. Από την αρχή διαμορφώνει αριστερή συνείδηση, όπως μας λέει η κυρία Βογιατζόγλου, με το έργο της να εμφανίζει από τη μια, μια λυρική πλευρά, από την άλλη μια αγωνιστική με τα ποιήματα της να κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα από την ΕΠΟΝ. Γράφει το "Εμπρός Ελλάς για την Ελλάδα" που εγκρίνεται ως ύμνος του ΕΛΑΣ, μια πλευρά του έργου της που τις δημιούργησε κάποια προβλήματα στη συνέχεια, λόγω των καταστάσεων που περνούσε τότε η χώρα. Το 1977 φεύγει, αφήνοντας μας πλούσιο έργο, ποιήματα, ακόμα και μυθιστορήματα.

το συγκρότημα "Μουσικοί Διάλογοι"
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το σύνολο "Μουσικοί διάλογοι", το οποίο απέδωσε το "Εμπρός Ελλάς για την Ελλάδα" και άλλα αντιστασιακά, αλλά και έντεχνα τραγούδια.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα του Ρ/Σ 104.4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου