Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ο Ελβετός Πρέσβυς και ο Μητροπολίτης Μύρων στο Σχολείο της Ελούντας


Του ΜΑΝΟΛΗ ΜΑΚΡΑΚΗ
Βασικός σκοπός του Δημοτικού Σχολείου είναι η πολύπλευρη πνευματική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών και ειδικότερα η βαθμιαία εξοικείωση με τις ηθικές, θρησκευτικές, εθνικές, ανθρωπιστικές και άλλες αξίες. Είπαμε να λησμονήσουμε για λίγο την πολύπλευρη κρίση, την εκπαιδευτική και εθνική μας μιζέρια, την έλλειψη βιβλίων, τη στάση χρηματοδότησης των σχολείων, τις εξοντωτικές περικοπές των αποδοχών μας, και να προσεγγίσουμε αυτές τις αξίες.
Στα πλαίσια επίτευξης των παραπάνω σκοπών προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα Λορέντζο Άμπεργκ και το Μητροπολίτη Μύρων Λυκίας κ.κ. Χρυσόστομο, οι οποίοι παρεπιδημούσαν στην Ελούντα. Οι παραπάνω προσωπικότητες αποδέχτηκαν με χαρά και ευγένεια την πρόσκληση και πραγματοποίησαν την επίσκεψη τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Το Μητροπολίτη, τον Πρέσβη και τη σύζυγό του Χριστιάνα συνόδευσε ο Ελβετός Φιλέλληνας & συγγραφέας Ζουλιέν Γκριβέλ, με τη σύζυγό του Χριστιάνα, ο Κωστής Μαυρικάκης πολιτικός μηχανικός και τα αδέλφια Γεώργιος & Κω/νος Μαυρικάκης. Ήταν μια ωφέλιμη επίσκεψη που γέμισε χαρά και ικανοποίηση τόσο τα παιδιά όσο και τους επισήμους και που ασφαλώς θα μείνει στη μνήμη αμφοτέρων για πολλά χρόνια.
Αρχικά επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη ‘Μανώλης Φουντουλάκης’ και ενημερώθηκαν από το Δ/ντή του σχολείου για τους σκοπούς της που είναι η καλλιέργεια φιλαναγνωσίας στους μαθητές και η μετατροπή τους σε αναγνώστες, με σωστή έκφραση και κριτική σκέψη, για τη φιλοξενία της βιβλιοθήκης στο σχολείο, προκειμένου οι παραπάνω σκοποί να εκπληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο. Το σχολείο ουσιαστικά λειτουργεί τη βιβλιοθήκη με τις δασκάλες Μαυρικάκη Κατερίνα και Μπατίδη Μαρία.


Στη συνέχεια εισήλθαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου τους περίμενε το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου και οι 150 μαθητές και μαθήτριες. Τους υποδέχτηκαν με ένα παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα και τους έκαναν να νιώσουν σε οικείο περιβάλλον.
Μόλις κόπασε το χειροκρότημα ο Δ/ντής του σχολείου, Μακράκης Μανόλης, αναφέρθηκε αρχικά στο Μητροπολίτη Μύρων Λυκίας Χρυσόστομο, τις πολύχρονες σπουδές του, το ήθος του ανδρός, το ρόλο και την αποστολή του στη ‘Θεόλεστον’ επαρχία της Μικράς Ασίας όπου έζησε, έδρασε και μαρτύρησε ο Άγιος Νικόλαος. Ανέφερε ακόμη ότι ιερουργεί την ιερή του Γένους παράδοση στην Kων/λη και κάποιες φορές το χρόνο μετά από άδεια των τουρκικών αρχών προεξάρχει πανηγυρικής λειτουργίας στην ιστορική βασιλική στα Μύρα, που σήμερα είναι Μουσείο. Ο επίσκοπος μίλησε στα παιδιά για την αγάπη του προς εκείνα, και για τους διττούς λόγους αυτής της αγάπης. Τις σπουδές του στα παιδαγωγικά και την ψυχολογία, αλλά και την αγάπη του ίδιου του Αγίου Νικολάου προς τα παιδιά.
Ακολούθως ο Δ/ντής του σχολείου μίλησε στα παιδιά για τους δεσμούς Ελβετίας – Ελλάδας που χρονολογούνται από την εποχή του Καποδίστρια που ως Υπουργός Εξωτερικών του τσάρου της Ρωσίας συνέβαλε στη δημιουργία ανεξάρτητου Ελβετικού κράτους και υπήρξε συντάκτης του πρώτου συντάγματος της χώρας. Για τις σχέσεις του με το Εϋνάρδο, φιλλέληνα τραπεζίτη, ο οποίος χρηματοδότησε την ελληνική επανάσταση του 1821, για το γιατρό Μάγιερ που συμμετείχε στην επανάσταση και θυσιάστηκε κατά την έξοδο του Μεσολογγίου. Για τους 35 Ελβετούς που πολέμησαν το 1821, για τους Ελβετούς γεωπόνους που προσκάλεσε ο Καποδίστριας το 1829 και οργάνωσαν τη γεωργία στη ρημαγμένη από την επανάσταση ελληνική γη. Για τον Ελβετό αλτρουϊστή Ερρίκο Ντυνάν το εμπνευστή και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού. Για τον Ελβετό φωτογράφο Μποϊσονά που επισκέφτηκε την Ελούντα και αποθανάτισε το Κανάλι το 1911. Για και το σύγχρονο σαμαρείτη οδοντίατρο Ζουλιέν Γκριβέλ, ανθρωπιστή και εξέχουσα προσωπικότητα, που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο την Ελβετία στην Ελλάδα. Εξήρε την προσωπικότητα του πολύγλωσσου και πνευματικού ανθρώπου Ελβετού πρέσβη, ο οποίος μετά τις σλαβικές σπουδές, υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελβετίας, σε Ρωσία, Ινδία, Γεωργία, Σερβία και Ελλάδα.
Ο Ελβετός πρέσβης Λορέντζο Άμπεργκ στη συνέχεια, μίλησε στα παιδιά, για την πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και για την αποστολή του πρέσβη. Την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και την εξυπηρέτησε των Ελβετών πολιτών στην Ελλάδα. Για τους Ελβετούς που διαμένουν στην Ελλάδα και τους 500.000 Ελβετούς τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Για την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη από την οποία δήλωσε ενθουσιασμένος. Για τις ενασχολήσεις του. Την εκμάθηση των γλωσσών, την ιστορία και ετυμολογία των λέξεων.
Ο Ζουλιέν Γκριβέλ μίλησε στη συνέχεια στα παιδιά (γνώριμά του από τον περασμένο Μάιο) για την ελληνική γλώσσα και την ταινία που είδαν με θέμα την Ελβετία. Τα παιδιά συζήτησαν με τον ίδιο και τον πρέσβη όλα εκείνα, τα πολλά και ωραία που τα εντυπωσίασαν και χαράχτηκαν έντονα στη μνήμη τους : Τα φυσικό περιβάλλον ( πανύψηλα χιονισμένα βουνά, μεγάλα ποτάμια και λίμνες, απέραντα δάση, το εθνικό πάρκο), τη διατήρηση αυτού του περιβάλλοντος αμόλυντου, το ανθρωπογενές περιβάλλον και το σεβασμό πολιτείας και πολιτών στην αρχιτεκτονική παράδοση της χώρας, την οικολογία, τα ήθη και έθιμα, τα υψηλά επιτεύγματα του ελβετικού λαού.
Στη συνέχεια ο πρέσβης γνώρισε τους δύο μαθητές του σχολείου μας που έχουν ελβετίδα μητέρα ( Λέανδρο και Αλέξη Χριστόπουλο) και δέχτηκε τα δώρα των παιδιών : ζωγραφιές με θέματα από την Ελούντα. Ο πρέσβης ως αντίδωρο πρόσφερε εθνόσημα της Ελβετίας, σύντομο φυλλάδιο γνωριμίας με τη χώρα του και καπέλα με το ελβετικό εθνόσημο.
Ο Δ/ντής του σχολείου πρόσφερε, στον πρέσβη, το Μητροπολίτη και το Ζουλιέν το βιβλίο που συνέγραψε ο ίδιος με θέμα την ιστορία της Ελούντας, του Αγίου Νικολάου και της Σπιναλόγκας γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα, ο Μαυρικάκης Κωστής πολιτικός μηχανικός πρόσφερε στον πρέσβη το βιβλίο με την ιστορία της περιοχής του Αγίου Νικολάου και ο Γεώργιος Μαυρικάκης (Προϊστάμενος ΕΛ.ΤΑ. Ελούντας) και ο Κωστής Μαυρικάκης (Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας) του πρόεσφεραν το κρητικό μαχαίρι & τοπικά προϊόντα: ακόνια παραγωγής των, μέλι και ρακί. Ο πρέσβης ανταπόδωσε με αβροφροσύνη προσφέροντας τα δικά του δώρα και μίλησε ενθουσιασμένος για τα παιδιά, τη ζωντάνια και την ευφυΐα τους.
Ήταν μια επίσκεψη που έδιωξε τη μονοτονία και τη ρουτίνα της καθημερινότητας και που πέτυχε το σκοπό της ανοίγοντας το σχολείο στην κοινωνία, φέροντας τα παιδιά σε επαφή με πρόσωπα - φορείς υψηλών ανθρωπιστικών αξιών προσφέροντάς τους υψηλά παραδείγματα προς μίμηση σε αντίθεση με όσα ζουν, βλέπουν και ακούν στη σύγχρονη Ελλάδα. Σε πείσμα των ευτελών παραδειγμάτων για μίμηση που τους σερβίρουν, και των σκουπιδιών με τα οποία τα κατακλύζουν καθημερινά οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου