Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Η φιλαρμονική Νεάπολης,πάντα, παρούσα


Τα μέλη της φιλαρμονικής της Νεάπολης, στην πλειοψηφία τους μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, αλλά και φοιτητές που σπουδάζουν σε σχολές της Κρήτης και όχι μόνο, έδωσαν ξανά το παρόν στην παρέλαση προσδίδοντας της μια εικόνα που δεν έχει αλλοιωθεί δεκάδες χρόνια τώρα. 

Η φιλαρμονική της πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την νεότερη ιστορία της και δίνει πάντα το παρόν σε όλες τις εθνικές γιορτές, τις τοπικές επετείους ενώ παρουσιάζει και τις δικές της συναυλίες στην διάρκεια του έτους, μια φιλαρμονική που έχει ιστορία σαν οργανωμένη μουσική μπάντα από το 1930. 

Την Κυριακή το καλημέρα σε όλη την πόλη είπαν τα μέλη της που από νωρίς το πρωί, πριν καλά καλά χαράξει η μέρα και πριν χτυπήσουν οι καμπάνες της εκκλησίας για την λειτουργία της ημέρας και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου οι μουσικοί της φιλαρμονικής περιδιαβαίνοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και σταματώντας στις πλατείες των γειτονιών της παιανίζοντας το «εωθινό» και προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον εορτασμό της ημέρας. 

Τα μέλη της φιλαρμονικής της Νεάπολης που στην ουσία είναι μια φιλαρμονική που ξαναγεννιέται κάθε χρόνο ουδέποτε δεν ζήτησαν την παραμικρή οικονομική αποζημίωση για να συμμετάσχουν στο μουσικό αυτό σχήμα. Πάντα το θεωρούσαν τιμή τους που συμμετείχαν και ποτέ δεν έχουν αρνηθεί την παρουσία τους σε καμιά πρόσκληση που τους έχει γίνει. Τα παιδιά αυτά πολύ διακριτικά εργάζονται υπό τις οδηγίες του αρχιμουσικού Νεκτάριου Αρακαδάκη προσδίδοντας στις παρελάσεις ειδικά, την σοβαρότητα που αντιστοιχεί στις εθνικές μα επετείους. 

Το μοναδικό αντάλλαγμα που έχουν σαν μουσικοί για την συμμετοχή τους είναι μια εκδρομή με λεωφορεία στις αρχές του καλοκαιριού ή ένα τραπέζι σε τοπικό εστιατόριο και αυτό πλέον με τις περικοπές στα χρόνια του Καλλικράτη δεν είναι σίγουρο. Το παν είναι ότι η φιλαρμονική της Νεάπολης έχει αδιάκοπη ιστορία, παρόν, 35 περίπου εκτελεστές συμμετείχαν στην παρέλαση, έχει και μέλλον και αυτό οφείλεται στην αγάπη και το μεράκι των αρχιμουσικών, στην αγάπη των ίδιων των εκτελεστών οι οποίοι θεωρούν τιμή τους που παίζουν στην φιλαρμονική και στην βοήθεια του κόσμου που πολλές φορές ενισχύσει ακόμα και οικονομικά με διάφορες δωρεές την λειτουργία της. 

Μπορεί μουσικός να γίνεσαι σιγά σιγά και να μην γεννιέσαι, όμως σαφώς και γεννιέσαι με αγάπη για τον τόπο σου και αυτό το αποδεικνύεις προφέροντας σε αυτόν χωρίς να ζητάς να σου το ξεπληρώσει υλικά, το χειροκρότημα φτάνει τις πιο πολλές φορές. 

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου