Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Αγαπάς την Κρήτη; ΑΠΕδειξέ το...

του Δημήτρη Ψαρρά
εκπρόσωπου της Οργάνωσης
"Φοίνιξ" 

"Η έγκριση αυτών των έργων με τη μέθοδο του fast track είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός για διάφορους λόγους". "Πρώτον, ξεγυμνώνεται περαιτέρω η διεφθαρμένη σχέση όλων των Αθηναίων πολιτικών με τους επιχειρηματίες. Δεύτερον, η επιτάχυνση αυτή απομακρύνει το ισχυρό όπλο της σιωπηλής και σταδιακής προσαρμογής των πολιτών σε μια κατάσταση, κίνηση η οποία το σύστημα χρησιμοποιεί συνεχώς και σε βάθος χρόνου, επειδή επιτρέπει να γίνεται η όποια καταστροφική επένδυση χωρίς οι πολίτες να το παίρνουν χαμπάρι.

Αντίθετα, αυτή τη φορά χάνεται το συγκεκριμένο όπλο και οι πολίτες, ενεργοί και μη, βολεμένοι ή μη, αριστεροί ή δεξιοί, πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν τώρα άμεσα να δουν το νησί στα χάλια που κάποιοι το επιθυμούν. Πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν όταν πηγαίνουν στα χωριά τους να θωρούν από τα παράθυρά τους τον Ψηλορείτη, το Κέδρος, τα Λευκά και τη Δίκτη ανάμεσα σε καλώδια, φετοποιημένα από τεράστιους δρόμους, με τους λαθροθήρες να κάνουν σαφάρι το βράδυ, και στις κορυφές τους σβούρους.

Επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να κυβερνήσει το νησί με όπλα τη διαχείριση ενέργειας, απορριμμάτων, υδάτινων πόρων, πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και φυσικού πλούτου, εννοώντας τη χλωρίδα και την πανίδα, για την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας της ενδοχώρας και τη σύνδεση αυτής με τον πρωτογενή τομέα, για την επιτόπου πώληση τοπικών προϊόντων, την τοπική πράσινη επιχειρηματικότητα. Ρόλος που της έχει απόλυτα αποδοθεί από την Ε.Ε., με όλα τα "εργαλεία" που επιθυμεί, αρκεί να μη φοβηθεί την ευθύνη.
Αυτό πρέπει σύντομα να το αποδείξει η Τ.Α. στο σύνολό της, προσυπογράφοντας, όπως και όλοι μας, την προσφυγή στο ΣτΕ του Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ.

Δηλώσεις απλής υποστήριξης τύπου «δε δεχόμαστε», «δε θέλουμε», «θα αντισταθούμε» κ.λπ. είναι θετικές, αλλά δε σημαίνουν τίποτα, γιατί ο νόμος δεν προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη της Τ.Α., οπότε, εάν η υποστήριξή τους είναι πραγματική, πρέπει να το αποδείξουν, όπως προανέφερα.
Εκτός και εάν στα σχέδιά τους είναι, μαζί με τα προγράμματα "Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου" (ΟΣΑΠΥ) για την προσέλκυση επισκεπτών στην ενδοχώρα, και η εγκατάσταση ανεμιστήρων στα βουνά, που να τους δροσίζουν κατά τις πορείες τους στην ύπαιθρο.
Με λίγα λόγια, θα πάρει το νησί στα χέρια της ή θα αρκεστεί να συνεχίσει τον επί 30 χρόνια ρόλο, όπως αυτός της έχει αποδοθεί, ισοδύναμο ενός πολιτιστικού συλλόγου που κάνει εκδηλώσεις, πάρτι, πεζοδρομήσεις και φυλλάδια.

Όσο για την ίδια την πράξη, εγώ δεν τη θεωρώ πραξικόπημα, γιατί ακόμη και αυτό προϋποθέτει σχεδιασμό. Η προσβολή αυτή, με τις ΒΑΠΕ σε όλο το νησί, έχει καταδείξει ότι δεν είμαστε χωρισμένοι σε πράσινους, κίτρινους, μπλε ή κόκκινους, αλλά σε Κρητικούς που αγαπούν την Κρήτη και τους Κρητικούς, και σε αυτούς που επιθυμούν να κάνουν αρπαχτές του παρελθόντος.
Φυσικά όλα αυτά τα έργα δεν είναι αναπτυξιακά γιατί οι λιγοστές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι προσωρινές, αλλά και η αιτία που πολύ περισσότερες θα χαθούν λόγω αλλαγής χρήσεων γης, αλλά και η επιδότηση από την τσέπη μας αγοράς προϊόντων ξένης προέλευσης σημαίνει τη δημιουργία τεχνικής πλασματικής ζήτησης που έχει σαν σκοπό τη μεταφορά του καταναλωτικού χρήματός μας στο εξωτερικό και τη δημιουργία χρέους εδώ.

Οι Βιομηχανικές ΑΠΕ έχουν ως σκοπό τα 700 MW κατανάλωσης στην Κρήτη να τα κάνουν 1.000, ενώ η Τ.Α. πρέπει να έχει σαν καινοτόμο αναπτυξιακό σκοπό τα 700 να γίνουν 550, καλύπτοντας αυτά τα 150 MW με τη μέθοδο της εξοικονόμησης, που βάζει σε εργασία χιλιάδες μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις για το "ντύσιμο" κτηρίων, κατασκευή ειδικών κουφωμάτων, βάψιμο κτηρίων με ειδικές μπογιές κ.ά. και γιατί όχι με τη δημιουργία μικρών αντλησιοταμιευτήρων (με κοινά αποδεκτή χωροταξία), που θα γίνουν με δημόσια επένδυση (και όχι από εταιρείες), με σκοπό την αποθήκευση ενέργειας από φ/β στις στέγες μας, μιας και η ΔΕΗ λέει ότι το σύστημα έχει κορεστεί.
Γιατί τα 100 MW του υβριδικού συστήματος που σκέφτονται να κάνουν στο νησί να μην προέρχονται από φ/β κατασκευασμένα εδώ και τοποθετημένα στις στέγες μας, αντί από ανεμογεννήτριες στα βουνά μας;

Ας μην ξεχνάμε το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης, που έλεγε: «Εγώ μάχομαι,/ Εσύ μάχεσαι,/ Αυτός-ή μάχεται,/ Εμείς μαχόμαστε,/ Εσείς μάχεστε,/ Αυτοί το εκμεταλλεύονται».
Αυτοί! Ποιοι είναι πράγματι αυτοί; Σύντομα θα φανεί"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου