Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη του Κωστή Δερμιτζάκη βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Νέα Κρήτη.


Ερώτηση: Από φαρμακοποιός τώρα στα κοινοβουλευτικά έδρανα εκπροσωπώντας το το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Η μετάβαση εύκολη?

Απάντηση :Παρ’ όλο που έχω θητεύσει για πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση σαν νομαρχιακός σύμβουλος και στο Δήμο Ιεράπετρας σαν αντιδήμαρχος ,πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση πολιτισμού του Δήμου, η καινούργια σημαντική αποστολή που μου ανέθεσε ο Λαός του Λασιθίου να τον υπηρετήσω από τη θέση του βουλευτή είναι αρκετά πιο σύνθετη και υπεύθυνη. Ειδικότερα στο ξεκίνημα μέχρι να εξοικειωθώ και να οργανωθώ όσο γίνεται καλύτερα .Παρ΄ολες τις δυσκολίες που υπάρχουν έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και του χρέους μου απέναντι στους συμπολίτες που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο θα ανταποκριθώ στην αποστολή μου.
Όσον αφορά την επαγγελματική μου ιδιότητα σαν φαρμακοποιός του πάγκου και συνδικαλιστής στον τοπικό σύλλογο αλλά και σαν αντιπρόσωπος στον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο μου έδωσε την δυνατότητα μέσα από την καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο να βιώσω άμεσα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους που απορρέουν από την υποβάθμιση και τη διάλυση της περίθαλψης και του συστήματος υγείας γενικότερα. Αυτό με οπλίζει με γνώση και αποφασιστικότητα στον αγώνα που δίνουμε για τα δίκαια του Λαού μας.

Ερώτηση :Περιμένατε ποτέ πως ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. θα κέρδιζε την έδρα στο νομό Λασιθίου ?

Απάντηση :Το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών του Μαΐου έδειχνε ότι ο κόσμος εμπιστεύτηκε και αγκάλιασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Η διαφορά από το δεύτερο συνδυασμό της Ν.Δ. ήταν πολύ μικρή .Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι με την ανοδική τάση που υπήρχε γενικότερα αλλά και στο νομό μας για τις δικές μας δυνάμεις ο στόχος της νίκης ήταν ορατός και εφικτός .Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση του Λαού μας και παράλληλα μια μεγάλη ανατροπή του κατεστημένου στο νομό Λασιθίου. Αν δεν υπήρχε η κινδυνολογία ,η παραπληροφόρηση και οι παρεμβάσεις διαφόρων κύκλων μέσα και έξω από την Ελλάδα η έκταση αυτής της νίκης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη .Οι αντίπαλοι μας επένδυσαν στο φόβο ,στη ψεύτικη υποσχεσιολογία για να ξεγελάσουν το Λαό και οι σημερινές πολιτικές πρακτικές τους το δείχνουν τώρα ξεκάθαρα και τους διαψεύδουν. Τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται πλήττουν ακόμα περισσότερο μισθωτούς, μικροσυνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ήδη σε αδυναμία να ανταποκριθούν .Είναι η εύκολη λύση , ο εύκολος στόχος, η δοκιμασμένη λανθασμένη συνταγή μιας και δεν έχουν την πολιτική βούληση να συγκρουστούν με τους πλουτοκράτες και τους φοροφυγάδες.

Ερώτηση: Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που θα θέσετε στο τραπέζι του διαλόγου για τη λασιθιώτικη κοινωνία?

Απάντηση :Πέρα από τα γενικότερα θέματα που αφορούσαν τη δική μας πρόταση διακυβέρνησης και τον καταστροφικό δρόμο που οδήγησαν τη χώρα και το Λαό μας οι δυνάμεις που υπέγραψαν ,υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά τα μνημόνια τις πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας αναδείξαμε τα τεράστια τοπικά προβλήματα ,το μεγάλο έλλειμμα ανάπτυξης και την εγκατάλειψη που υπάρχει στο νομό . Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε νιώσει τα τελευταία χρόνια στο Λασίθι τη μέριμνα του κεντρικού κράτους .Δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο έργο υποδομής που θα έδινε αναπτυξιακή ώθηση στο νομό. Η ανάπτυξη δεν είναι μια αόριστη νεφελώδης ορολογία. Πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά .Εκτός από τα έργα υποδομής που λείπουν βλέπε οδικό δίκτυο ,ελλείψεις σε λιμάνια, έλλειψη σύγχρονων πανεπιστημιακών υποδομών, νοσοκομεία και πλήθος άλλων. Αναλύσαμε μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις σε όλες τις πόλεις πως απαντούμε με μια πανλασιθιώτικη αντίληψη που μετατρέπει την αδυναμία και την διάσπαση με την ύπαρξη των τεσσάρων αστικών κέντρων σε ευλογία και δίνει δυναμική και προοπτική στην διεκδίκηση . Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις μας στη βουλή με ερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία κινούνται στη παραπάνω κατεύθυνση και υπηρετούν αυτό το συγκεκριμένο στόχο . Πρέπει να καταγράψουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε γεωγραφικού χώρου και να ενώσουμε τις κοινωνίες. Μην ξεχνάτε ότι το κράτος προκειμένου να μη κάνει ποτέ τίποτα πέταγε μια πρόταση και μετά έβαζε τις πόλεις να αντιμάχονται ώστε τελικά να μη γίνει τίποτα στο Λασίθι .Οι ανοιχτές συνελεύσεις συνεχίζονται σε όλο το νομό ως μέσο ανάδειξης αυτών των περιβλημάτων και βοηθούν σημαντικά και τη δική μας προσπάθεια .Πρέπει να τονίσουμε ότι επιχειρείται σε όλη την Ελλάδα η διάλυση των περιφερειακών υπηρεσιών με συγχωνεύσεις και καταργήσεις και οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε σε αυτό. Είναι πάντως κρίμα αυτή την ώρα που έπρεπε να είμαστε σε μια άλλη τροχιά ανάπτυξης με το κεντρικό κράτος συμπαραστάτη λόγω ακριβώς των επιταγών της τρόικα και των ντόπιων εντολοδόχων τους να είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε τα αυτονόητα για μια ευνομούμενη δημοκρατία και τα κεκτημένα του Λαού.

Ερώτηση: Ποια θα είναι η πολιτική τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ενόψει του κουρέματος σε μισθούς και σε συντάξεις που θα προβεί η κυβέρνηση?

Απάντηση :Ο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. μπροστά στο νέο καταιγισμό μέτρων και στην εφιαλτική πραγματικότητα στην οποία οδηγούν το Λαό μας ήδη με τις πρώτες κινήσεις του αποδεικνύει ότι θα αποτελέσει το βασικό μετερίζι αντίστασης του Λαού μας .Με τις προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί ,με τις συλλογικές συμβάσεις των κατώτατων μισθών, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη νέα σεισάχθεια ,με τη στάση μας απέναντι στο ξεπούλημα της αγροτικής τράπεζας με τον πραξικοματικό τρόπο και την αδιαφάνεια που πραγματοποιήθηκε και γενικότερα απέναντι στις πολιτικές της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση προς τους δανειστές ,τους λέμε ξεκάθαρα ότι δε θα ξεμπερδέψουν εύκολα μαζί μας .Θα μας βρουν απέναντι τους σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που θα παίρνουν σε βάρος του Λαού μας. Θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις νόμων εναρμονισμένες με την πρόταση διακυβέρνησης που καταθέσαμε προεκλογικά και θα καλέσουμε και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις που αντιμάχονται το μνημόνιο να τις υπερψηφίσουν .Πρωταρχική μας έγνοια και στο επίκεντρο των προτάσεων μας θα είναι η άμεση ανακούφιση των συμπολιτών μας που είδαν τη ζωή τους και τα όνειρα τους να γκρεμίζονται. Πρέπει να νιώσουν άμεσα τη στοργή της πολιτείας οι άστεγοι, οι αναξιοπαθούντες και οι άνεργοι συμπολίτες μας. Πέρα όμως από αυτά θα συμπορευτούμε μαζί με το λαό στους αγώνες του χωρίς να θέλουμε να ποδηγετήσουμε και να «καπελώσουμε» το λαϊκό κίνημα. Η αίσθηση που έχω προσωπικά από τις καθημερινές μου επαφές με τους φορείς και τους απλούς ανθρώπους είναι ότι κάθε μέρα που περνά εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο την πρόταση μας και βλέπουν ότι είναι και εφικτή και ρεαλιστική .Στην αντίπερα όχθη ο δρόμος που ακολουθεί η τρικοματική συγκυβέρνηση εδώ στην Ελλάδα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην κατάρρευση ,εκτός του ευρώ και της ευρωζώνης και δε δίνει καμία προοπτική και ελπίδα στο Λαό μας που βρίσκεται σε απόγνωση. Δεν αναδεικνύουν το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό ,δεν έχουν το θάρρος να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής με τις άλλες χώρες του νότου ώστε οι λύσεις να βρεθούν μέσα στα πλαίσια στης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό σύνταγμα .Συζητούν με υπαλλήλους της τρόικα και συνεχίζουν να δίνουν το ίδιο λάθος φάρμακο που επιδεινώνει την ήδη δραματική κατάσταση.

Ερώτηση: Στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές ξανά ,ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα?

Απάντηση :Στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ είναι σε πλήρη ετοιμότητα όπως είναι και σε πλήρη ετοιμότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να τη βγάλει από το αδιέξοδο .Θέλω εδώ να καταθέσω ότι πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί από το υψηλότατο επίπεδο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας ,τη διάθεση για σκληρή δουλειά ,τη γνώση και την ετοιμότητα που υπάρχει και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχει όλους .Γνωρίζουμε ότι αυτή την ώρα ο Λαός ακουμπά τις ελπίδες πάνω μας και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτή την αποστολή και να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα.Ο Λαός μας που έχει δώσει μεγάλους αγώνες και έχει ματώσει για τη δημοκρατία ,την ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη αξίζει πραγματικά να είναι περήφανος και νοικοκύρης στη χώρα του….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου