Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από το Δήμο Αγίου Νικολάου για την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που έγινε την Παρασκευή στη ΜαρίναΟ Δήμος Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού διοργάνωσε την εβδομάδα Τουρισμού από 23 έως 28 Σεπτεμβρίου 2012. Οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία κυρίως στις τουριστικές περιοχές του Δήμου, στον Άγιο Νικόλαο, στην Κριτσά, στην Ελούντα, στο Καλό Χωριό, στο Σίσι,στη Μίλατο και στη Νεάπολη.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων αναδείχθηκε σε μέγιστο βαθμό η σπουδαία σημασία που αποτελεί ο τουρισμός για τον τόπο μας. Επισκέπτες και ντόπιοι συμμετείχαν στις κατά τόπους δράσεις που είχαν διοργανωθεί, απολαμβάνοντας την μοναδική κρητική φιλοξενία που διαθέτει ο τόπος μας, την παραδοσική μουσική και τους κρητικούς χορούς, τις προσφορές και τα κεράσματα τόσο στις παραλίες όσο και στα γραφεία πληροφοριών, τα κρητικά προϊόντα καθώς και την κρητική διατροφή που κέρδισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας σε όλες τις τουριστικές περιοχές.

Στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, "Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού", στην μαρίνα Αγίου Νικολάου ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και η κ. Αλίκη Βαβούρη πρ. Εκπρόσωπος της Ε.Ε.Π.Φ. βράβευσαν με τιμητικές πλακέτες τις τουριστικές επιχειρήσεις με «Πράσινα Κλειδιά» & άλλες διακρίσεις στον τομέα της αειφόρου ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος:
AQUILA ELOUNDA VILLAGE, ELOUNDA AQUA SOL RESORT, IBEROSTAR HERMES,ROBINSON CLUB KALIMERA KRITI,TSIFLIKI VILLAS-VILLA ELLINA.

Κ. Μαντωνανάκης Κώστας - ROBINSON CLUB KALIMERA KRITΙ

Κ. Πελεκανάκης Γιώργος - IBEROSTAR HERMES

κ. Διαλυνάς Μιχάλης και κ. Δρετάκη Μαρία - AQUILA ELOUNDA VILLAGE

κ. Νικολάου Χρήστος -ELOUNDA AQUA SOL RESORT

K. Elena IVASHKO - TSIFLIKI VILLAS-VILLA ELLINA

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε θέματα τουρισμού κ. Σγουρός Μιχάλης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αικατερινάκης Μανώλης, κ. Αφορδακός Νίκος, κ. Κερούλης Μιχάλης και κ. Μαρής Μιχάλης, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού κ. Μαρία Καφετζάκη, ο Πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ. Βιδάλης Στάθης, ο Δ/ντής της ΔΑΕΑΝ κ. Πεπόνης Μανόλης, οι προεδροι των τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων, κ. Μιχάλης Κουρίνος, κ. Φθενάκης Γιώργος, κ. Μανόλης Θραψανιώτης, κ. Μαυρικάκης Βαγγέλης, κ. Στερεός Ατσαλάκης, κ. Γιάννης Τσιχλής, κ. Χαλκιαδάκης Βαγγέλης,ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δ.Σ. κ. Καρατσής Πανίκος, ο επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δ.Σ. κ. Χατζηδάκης Βασίλης καθώς και άλλοι φορείς της περιοχής μας.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης έστειλε τα παρακάτω ηχυρά μηνύματα σε όσους παρακολούθηασν τις εκδηλώσεις στις τουριστικές περιοχές του Δήμου καθώς και στην κεντρική Εκδήλωση στη μαρίνα Αγίου Νικολάου:

"Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρίσκεσθε στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στον Δήμο Αγίου Νικολάου, σε μια ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη περίοδο. Στηρίζουμε πάρα πολλά στον τουρισμό, στην παρουσία σας και στην φιλία σας.

Ο τουρισμός στην περιοχή μας στηρίζεται κυρίως στους φυσικούς πόρους ,το ιδιαίτερο κλίμα, τη θάλασσα και τις ακρογιαλιές μας( σημειωτέον ότι διαθέτουμε 23 γαλάζιες σημαίες σ΄ όλο τον Δήμο) στην όμορφη ενδοχώρα και τα παραδοσιακά χωριά μας, στις μεγάλες εναλλαγές του τοπίου και της φύσης, στην παράδοση, στην διάσημη κρητική διατροφή και βεβαίως στον πολιτισμό με τη συνεχή παρουσία χιλιάδων ετών.

Σημειώνουμε ότι η απαρχή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι ο Μινωικός ενώ είναι γνωστός ο μύθος για την μεταφορά της Ευρώπης από την Κρήτη και την ονοματοδοσία της Ηπείρου.

Ο τουρισμός επίσης στηρίζεται στην φιλοξενία και την ευγένεια των ανθρώπων μας αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπό του.

Η Παγκόσμια, Ευρωπαϊκή ,οικονομική και πολιτισμική κρίση έχει επηρεάσει τους λαούς όλους του κόσμου και στην Ελλάδα εκφράζεται με έντονο και ιδιαίτερο τρόπο.
Εσείς όμως που είστε εδώ ,θα έχετε διαπιστώσει τις υπερβολές των μέσων της Ευρώπης και ότι κατ΄ουδένα τρόπο η κρίση έχει επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών και την επάρκεια αγαθών κυρίως προς τους επισκέπτες.
Επί πλέον περιμένουμε σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πάρα πολλά από τον τουρισμό, οικονομικά, κοινωνικά και βεβαίως την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης.
Εκφράζουμε την εκτίμηση, την αγάπη και τις ευχαριστίες στον καθένα σας προσωπικά και ελπίζουμε πως στο πρόσωπό σας βρήκαμε αληθινούς φίλους και πρεσβευτές του λαού και της χώρας μας.

Το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είναι «Τουρισμός και αειφόρος ενέργεια», αναδεικνύοντας τη σημασία της εξοικονόμησης πόρων ,των φιλικών ενεργειών προς το περιβάλλον στο οποίο μπορεί να συμβάλλει ο τουρισμός.
Εμείς σαν κοινωνία στηρίζουμε αυτή την προοπτική με την προϋπόθεση ότι οι δράσεις αυτές είναι φιλικές, συμβατές με το περιβάλλον και να μην αντιστρατεύονται άλλες δράσεις όπως είναι ο τουρισμός και η γεωργία.

Τιμούμε απόψε επιχειρήσεις οι οποίες ανέπτυξαν πρωτοβουλίες και προχώρησαν σε επενδύσεις με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, εξοικονομώντας πόρους ενεργειακούς, πολύτιμους για την οικονομία και την κοινωνία μας.
Ο χώρος όπου γίνεται σήμερα η εκδήλωση έχει ιδιαίτερο συμβολισμό δεδομένων των εξελίξεων για την παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτες.

Επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση και σε εκείνους που προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας, ότι η Μαρίνα του Αγίου Νικολάου αποτελεί δημόσιο χώρο της πόλης και είναι μέσα στο ενιαίο παραλιακό μας μέτωπο και αυτό ακριβώς υπερασπιζόμαστε διαφωνώντας πλήρως με την κατάτμηση της δημόσιας ζωής μας.

Η Μαρίνα του Αγίου Νικολάου στηρίζει με την λειτουργία της την οικονομική, κοινωνική και αθλητική ζωή της πόλης μας, στηρίζει και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινωνικού και πολεοδομικού ιστού.
Είναι επικερδής, παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, απασχολεί αρκετούς εργαζόμενους και αποτελεί τη βάση της τουριστικής πολιτικής του Δήμου.

Δεν διανοούμαστε με κανένα τρόπο ότι η Μαρίνα του Αγίου Νικολάου θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και θα γίνει ανταγωνιστική προς τις επιχειρήσεις και την οικονομία της πόλης και έξω από κάθε δημόσιο έλεγχο.
Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλλαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού".

Άγιος Νικόλαος,29/09/2012, Γραφείο Τύπου2 σχόλια:

 1. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν παραβρέθηκα στη μαρίνα, στη δεξίωση του Δήμου για το ξενοδοχειακό κεφάλαιο, που ονόμαστηκε από τους δοργανωτές ως "ημέρα τουρισμού". Ξεπληρώνει επιταγές στήριξης η ηγεσία του Δήμου και υπογράφει τις επόμενες. Με τους κυρίους, κυρίους που βραβεύτηκαν για τον οικολογικό φερετζέ που φορούν στις γαλέρες τους, δεν θέλω να συναγελάζομαι. Θα είμαι μια ζωή με τους κοπηλάτες. Σαμπάνιες, γραβάτες και πλαστά χαμόγελα ας τα μοιράζονται με άλλους. Ο υπογράφων προτιμά να είναι συνεπής λόγων και έργων.
  Βασίλης Χατζηδάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιώργος Α. Τζανόπουλος1 Οκτωβρίου 2012 - 9:50 π.μ.

  Οι συμβολισμοί έχουν αποτύχει παταγωδώς. Δεν έχουν βοηθήσει στο ελάχιστο να εμπεδώσουν Δήμος, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και πολίτες τις αξίες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ την μοναδική προσοδοφόρα δραστηριότητα της περιοχής.
  Τιμήσαμε
  για άλλη μια φορά εκπρόσωπους μονάδων που έχουν καταπατήσει –τουλάχιστον οι μισοί από τους προαναφερθέντες- με κάθε προκλητικό τρόπο το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη να έχει πρόσβαση στη θάλασσα.
  Τιμήσαμε
  την νοοτροπία «πλαστικοποίησης» των παραλιών μας με ομπρέλες και ξαπλώστρες προς τέρψιν Δήμου και επιχειρηματιών δηλαδή πλήρωνε κορόιδο πολίτη/επισκέπτη για μια θέση στον ήλιο εκεί που σκάει το κύμα.
  Τιμήσαμε την μαζικότητα και την αποκλειστικότητα για λίγους. (κάπως αντιφατικό ε;)
  Δεν τιμήσαμε όμως
  Τον επισκέπτη που στην κυριολεξία χέζεται αλλά τουαλέτα στο λιμάνι ή στη λίμνη δεν βρήκε κι αν βρήκε φανταστείτε σε τι σκατά έπεσε!.
  Δεν τιμήσαμε
  Τον επισκέπτη που έφυγε -σιχτιρίζοντας τον τόπο και τα καλά του- απηυδισμένος από τον λαβύρινθο που αντιμετώπισε για να φτάσει στο κέντρο / λιμάνι και χώρο στάθμευσης δεν βρήκε.
  Δεν τιμήσαμε
  Τον επισκέπτη που «θαύμασε» την απίστευτη καθαριότητα της πόλης και των ακτών της, πήρε ως ενθύμιο τη μπόχα και έφυγε.
  Ο κατάλογος θα μπορούσε να ήταν ατελείωτος με πταίσματα, πλημμελήματα και κυρίως εγκλήματα κατά του τουριστικού μας προϊόντος.
  Για άλλη μια φορά τιμήσαμε την ακατανόητη, ανεξήγητη και ηλίθια ματαιοδοξία μας.O μεγαλοδύναμος να μας φυλάει απ’ αυτή.

  Και του χρόνου!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή