Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΕΡΓΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Παρουσία πλήθους κόσμου από τους Κρήτες και τους Αιγυπτιώτες της Αθήνας παρουσιάστηκε στην έδρα του βραβευμένου από την  Ακαδημία Αθηνών «Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων», στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου,  το βιβλίο της Νεαπολίτισσας συγγραφέως κ. Μαρίας Σεργάκη « Ο Κρής Στυλιανός Μ. Παπαδάκης, Βίος και πολιτεία ενός αγνοημένου αγωνιστή, πολιτικού και διανοούμενου».


Το βιβλίο παρουσίασε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Χριστοδουλου ο οποίος αφού εξέφρασε την έκπληξη του για την άγνοια που υπάρχει σχετικά με τον Στυλιανό Παπαδάκη, είπε μεταξύ άλλων: 

«… Η μεγάλη αρετή του  βιβλίου της κ. Σεργάκη έγκειται στο γεγονός ότι υπηρετεί την βασική αρχή της Ιστορίας, που είναι η μελέτη του παρελθόντος εστιασμένη όμως στην ανθρώπινη δραστηριότητα και στις επιπτώσεις που αυτή η δραστηριότητα θα έχει στο μέλλον. Η μελέτη της ερευνά γραπτές  πηγές για τον Στυλιανό Παπαδάκη, και τέτοιες αφθονούν πραγματικά στο βιβλίο  το οποίο μάλιστα έχει το προνόμιο να τις εντοπίζει και να τις σχολιάζει για πρώτη φορά. Έτσι η ιστορική έρευνα για την Κρήτη πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Ένα σίγουρο βήμα, αντάξιο του ιστορικού διαμετρήματος των αγώνων της Κρήτης, στους οποίους πρωταγωνίστησε ο Παπαδάκης.. 
Διαβάζοντας το  βιβλίο, μπορεί κανείς να έχει επί μέρους αντιρρήσεις για τις πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές του Παπαδάκη. Η αντίθεση του π.χ. με τον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι ένα κομβικό σημείο... Μπορεί επίσης να διερωτηθεί, γιατί μια τέτοια προσωπικότητα ισοβίως επικριτική στα κατεστημένα της εποχής, σχεδόν επαναστατική και εκσυγχρονιστική στα αιτήματα της, γιατί τέλος πάντων, ένας άνθρωπος τόσο μαχητικός και τόσο ιδεολόγος έμεινε στην αφάνεια επί τόσο μακρύ χρονικό διάστημα. Σε  αυτά τα πρωτεύοντα ερωτήματα για τον Παπαδάκη, αλλά και σε πολλά δευτερεύοντα, στα οποία μάλλον σκόπιμα απέφυγαν να ψάξουν  οι νεώτεροι ιστορικοί, άπαντα όπως έχει υποχρέωση, η συγγραφέας, ολοκληρώνοντας έτσι το εγχείρημα της  να μας αποκαλύψει σε όλα της τα σημεία,  μια «ζωή εν τάφω», που της άξιζε να αναστηθεί.
Ο Παπαδάκης ξεκινώντας από το Βραχάσι του Λασιθίου όπου γεννήθηκε το 1840, πλάι στο πολιτικό και πνευματικό  κέντρο της ανερχόμενης Νεάπολης, μέσα σε ένα οιωνεί επαναστατικό περιβάλλον, περιβλήθηκε με υψηλού επιπέδου παιδεία  αποκτώντας έτσι ένα από τα δύο απαραίτητα εφόδια των τότε Ελλήνων πού τούς έκαναν ακαταμάχητους σε όλο τον κόσμο.  
Το άλλο εθνικό εφόδιο μετά την Παιδεία ήταν η επιχειρηματικότητα την οποία σαν εκδότης και δημοσιογράφος επίσης υπηρέτησε με επιτυχία προωθώντας  την εθνική υπόθεση της Κρήτης. Παιδεία κι επιχειρηματικότητα λοιπόν…Με αυτά τα στιβαρά όπλα ανά χείρας, (κάτι που  οι Κρήτες και οι Αιγυπτιώτες γνωρίζουν καλλίτερα από κάθε άλλο),  ο Παπαδάκης κινήθηκε ακούραστα μεταξύ Κρήτης, Αλεξάνδρειας, Παρισιού, Αθήνας και Κωνσταντινούπολης, σαν φοιτητής, σαν νομικός, σαν πολιτικός, σαν λόγιος, σαν δημοσιογράφος, σαν εκπαιδευτικός, σαν επαναστάτης, σαν κατάδικος, σαν ιδεολόγος.
Το βιβλίο της κ. Σεργάκη είναι η αποτίμηση μιας πολυτάραχης ζωής η οποία,  αξίζει να ξαναειπωθεί,  δεν έτυχε καμιάς αναγνώρισης μέχρι σήμερα, ούτε καν στον τόπο καταγωγής του Παπαδάκη. Δεν θέλω να σκαλίσω πληγές μιλώντας για τέτοιες αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις που αποδεικνύουν την επιλεκτική ιστορική μνήμη μας, την ύποπτη παραγνώριση, ή ακόμα και την εθνική μας αγνωμοσύνη. Και αυτό δεν το λέω από στείρα πατριωτική θέση αλλά από καθαρά ηθική σκοπιά».
Τελειώνοντας, ο ομιλητής πρόσθεσε τα εξής: 
«Με αφορμή την κ Σεργάκη, θέλω, 
Πρώτον, να υπογραμμίσω το γεγονός ότι το Λασίθι και ειδικά το Μεραμπέλο, αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές στην ιστορική έρευνα της Κρήτης και μάλιστα με σημαντικές γυναίκες επιστήμονες επικεφαλής.
Δεύτερον να συνοψίσω την άποψη μου για το βιβλίο: 
Πρόκειται για μία πλήρη, ξεκάθαρη ιστορική βιογραφία η οποία από επιστημονικής πληρότητας αγγίζει τα όρια της Πανεπιστημιακής διατριβής. Αυτό χωρίς κανένα ίχνος  υπερβολής, έστω κι αν η ίδια η κ. Σεργάκη πολύ  σοφά και σεμνά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ιστορικός, αλλά φιλίστωρ.  Απομένει πλέον στον αναγνώστη να διαλέξει. Εγώ διαλέγω και τα δύο. Και  συγχαίρω την συγγραφέα για την δουλειά της. Είτε ως φιλίστωρ, είτε ως ιστορικός πέτυχε τον στόχο της». 
 Η κ. Σεργάκη έκανε στην συνέχεια μια εκτενή παρουσίαση της συγγραφικής της προσπάθειας αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα και τις ευμενείς γνώμες των παριστάμενων.
Το βιβλίο για τον Στυλιανό Παπαδάκη θα παρουσιαστεί από την συγγραφέα σύντομα στον Αγιο Νικόλαο, την Νεάπολη και το Ηράκλειο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου