Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Μαραθώνια η εκδίκαση για τα ταμεία του πρώην Δήμου Νεάπολης- 10 Οκτωβρη η συνεχεια


Για τις 10 Οκτωβρίου διακοπηκε η εκδικαση της υπόθεσης για τα ταμεία του πρώην Δήμου Νεάπολης που ξεκινησε σημερα το πρωι, με το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα και την απόφαση να κορυφώνεται.

Το πρωί κατέθεσαν οι οικονομικοι επιθεωρητές οι οποιοι συνέταξαν και τα πορίσματα για την "τρύπα" στον πρώην Δήμο, αλλα και ο πρώην δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης


Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της- λόγω των ερωτήσεων και της όλης διαδικασίας- είναι επίπονη και χρονοβόρα για αυτο και στις 5μμ ;ποφασιστηκε η συνεχιση εκδίκαση της υπόθεσης της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του πρώην δήμου Νεάπολης 

Η υπόθεση

Η υπόθεση η οποία ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί την προηγούμενη εβδομάδα, αναβλήθηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας. Εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει και να μεταθέσει την εκδίκαση για σημερα στις 9 π.μ.

Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται κατά κύριο λόγο η πρώην ταμίας του δήμου αλλά και ο πρώην δήμαρχος, καθώς και τέσσερα ακόμη άτομα.

Το δικαστήριο υπενθυμίζεται ότι είχε αναβληθεί και τον περασμένο Ιούνιο, μετά από αίτημα που υπέβαλλε η πλευρά της υπεράσπισης καθώς κάποιοι εκ των συνηγόρων έπρεπε να παραστούν σε άλλα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το ογκώδες πόρισμα των επιθεωρητών «κεντρικό πρόσωπο» της σκανδαλώδους υπόθεσης κατηγορείται πως είναι η επί χρόνια ειδική ταμίας του πρώην Δήμου Νεάπολης, η οποία είχε την «διαχείριση» των χρημάτων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη και οδηγήθηκε στις φυλακές Νεάπολης. Μέχρι και σήμερα παραμένει έγκλειστη ενώ τις ημέρες αυτές συζητείται η αίτηση που έχει υποβάλλει για την αποφυλάκιση της με περιοριστικούς όρους.

Η πρώην ειδική ταμίας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού από το Δήμο, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα, και της απιστίας, για την περίοδο από το 1999 μέχρι και το 2011.
Και ο δήμαρχος στο εδώλιο

Μαζί με την ταμία, στο εδώλιο κάθεται και ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης και μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Νίκος Καστρινάκης, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην απιστία της ταμίας, για απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Στον πρώην δήμαρχο, είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, απαγόρευση εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση, ύψους 30.000 ευρώ.

Ακόμα παραπέμπονται: ο τότε προϊστάμενος του τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης, η τότε πρόεδρος του παιδικού σταθμού, ο τότε αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Ανάπτυξης και Πολιτισμού καθώς και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΗ.

Η πορεία των... χρημάτων


Παρά τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί, μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε σχέση με την «διαδρομή» των χρημάτων, τα οποία έκαναν «φτερά» από τα ταμεία του πρώην Δήμου Νεάπολης.

Η ταμίας στην απολογία της είχε αναλάβει την ευθύνη για υπεξαίρεση ποσού 237.000 ευρώ. Ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να βάλει «χέρι» στο ταμείο, εκβιαζόμενη από κύκλωμα τοκογλύφων καθώς για να σπουδάσει τον γιο της στην Ιταλία, πήρε δάνειο 50.000 ευρώ από τοκογλύφους.

Αρνήθηκε ότι υπεξαίρεσε όλο το ποσό που καταλογίζεται, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να «αναζητηθούν και αλλού ευθύνες» για τον τρόπο λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών του πρώην Δήμου. Πολλές φορές στην απολογία της χρησιμοποίησε την λέξη «μπάχαλο», ενώ υποστήριξε ότι συχνά γίνονταν καταβολές χρημάτων χωρίς να έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα εντάλματα πληρωμής.

Από την πλευρά του, ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης, υποστήριξε κατά την απολογία του ότι ήταν πεπεισμένος ότι ο δήμος όχι μόνο δεν χρωστούσε αλλά είχε και πλεόνασμα.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο ποσό του 1.706.000 ευρώ που ήταν σε προθεσμιακό λογαριασμό και παραδόθηκε στον Καλλικρατικό δήμο του Αγίου Νικολάου.

Υποστήριξε ακόμα ότι στον πρώην Δήμο λειτουργούσε οργανωμένη ταμειακή υπηρεσία, λογιστήριο, διπλογραφικό σύστημα ενώ υπήρχαν και οι εκθέσεις του ορκωτού λογιστή, ο οποίος βεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς.

Τόνισε ότι ουδέποτε τού αναφέρθηκε από τον οποιονδήποτε ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στη διαχείριση των οικονομικών ή στην πληρωμή των ενταλμάτων

Αναδημοσίευση από τη σελίδα cretaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου