Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Οι σφαίρες παίζουν τένις

του Μανόλη Θραψανιώτη

Αφορμή για το παρά κάτω σχόλιο μου έδωσε η συζήτηση με  ένα φίλο . «ασχολείσαι  ακόμα με τα κοινά νομίζω». Η απάντηση καταφατική. Παρά την οικειότητα φαινόταν διστακτικός, ανήσυχος αλλά και προβληματισμένος αν έπρεπε να συνεχίσει.

" Ξέρεις  κάτι πρέπει να κάνετε....», δεν μίλησα  και περίμενα να συνεχίσει. «Ξέρεις, συνέχισε, ο γιος μου πάει και παίζει τένις στο Μεραμπέλλο». Για να είμαι ειλικρινής νόμισα ότι θα μου έλεγε για κάτι σχετικό  με την επιχείρηση. Εκείνος φανερά συγχυσμένος συνέχισε.
 «Εκεί που έπαιζε  με τον φίλο του, άκουσε ένα δυνατό κρότο δίπλα του. Κοίταξαν και είδαν ότι επρόκειτο για μία βολίδα από πυροβόλο όπλο παραμορφωμένη, που ήλθε ουρανοκατέβατη στην κυριολεξία». Το ερώτημα  που ακολούθησε εύλογο και  αναμενόμενο, γι αυτό και  η ανησυχία του .
            «Αν, κτύπα ξύλο, πετύχαινε το παιδί δεν θα θρηνούσα σήμερα

 Δεν μίλησα και εδώ σταμάτησε η συζήτηση. Τον ρώτησα  όμως  αν μπορούσα να κάνω αναφορά στο περιστατικό. Ένα περιστατικό που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο αλλά επαναλαμβανόμενο και σε ορισμένες περιπτώσεις  με μοιραία κατάληξη.
 Το ερώτημα  που προκύπτει αβίαστα είναι:  
    Τι φταίει ο κάθε  ανυποψίαστος πολίτης  για το "έθιμο" των πυροβολισμών σε πανηγύρια, βαφτίσεις, γάμους   κλπ.;


Πριν  από λίγα χρόνια, το 2008, με πρωτοβουλία των υπευθύνων του τομέα πολιτισμού των Δήμων Ηράκλειου, Αγ. Νικολάου, Ρεθύμνου και Χανίων, συμφωνήθηκε να περιληφθεί στα προγράμματα πολιτισμού η παρακάτω έκκληση με στόχο την παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία: 
     «Αντισταθείτε στην σύγχρονη βαρβαρότητα που ντροπιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Φυσικά δεν ξέρω πόσοι το διάβασαν και αν κάποιοι που έτυχε να το διαβάσουν  το υιοθέτησαν.  

Επειδή όμως πέρα από την ευθύνη της πολιτείας  πρώτιστα άλλα και των θεσμικών οργάνων, υπάρχει και η ατομική ευθύνη, θα πρότεινα ο κάθε ένας από εμάς όταν συμμετέχει σε εκδηλώσεις όπου γίνεται οπλοχρησία  να αποχωρεί, ώστε να διαφυλάξει τουλάχιστον την προσωπική του ακεραιότητα.

             Υ.Γ. Τα στοιχεία του φίλου είναι γνωστά στην αστυνομία όπου και κατήγγειλε το περιστατικό

Μανόλης Θραψανιώτης 
Οδοντίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου