Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ε-kriti.gr: Η σκαπάνη του εργολάβου κατέστρεψε τμήμα των ιστορικών υπόγειων αγωγών της Νεάπολης


Πάνω σε τμήμα του παλιού δικτύου υπόγειων αγωγών παροχέτευσης των όμβριων υδάτων,τη λεγόμενη Καμάρα, που υπάρχει στη Νεάπολη Λασιθίου ( το αρχικό κομμάτι του οποίου χρονολογείται από το 1840)  «έπεσε»  ο εργολάβος που εκτελεί το έργο της αποχέτευσης στην περιοχή και μάλιστα αγνοώντας περί τίνος πρόκειται πρόλαβε και κατέστρεψε ένα κομμάτι του.

Η τέως διευθύντρια των Αρχείων του Κράτους Μαρία Σεργάκη ,που διαμένει στην Νεάπολη, αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί όταν ρωτήθηκε από τον αρχαιολόγο που παρακολουθούσε τις εργασίες αν γνωρίζει τι είναι οι υπόγειες στοές που βρήκαν μπροστά τους καθώς η μελέτη που είχε στα χέρια του το συνεργείο, δεν έκανε καμία αναφορά.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και το Νίκο Ψιλάκη ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, που επισκέφθηκε το σημείο μαζί με τον προϊστάμενο της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, η μελέτη για το έργο αποχέτευσης που τώρα υλοποιούν, έγινε τη δεκαετία του 1980 χωρίς να δώσουν πλήρη στοιχεία στο μελετητή για το τι κρύβει κάτω από τους δρόμους της η Νεάπολη.  Έτσι τώρα σκάβοντας αποκαλύφθηκε και όπως όλα δείχνουν καταστράφηκε, κατά τις εργασίες, ένα τμήμα από το νεώτερο κομμάτι του δικτύου των υπόγειων αγωγών.


Ο κ Ζερβός, ανέφερε πως ο θολωτός αγωγός της Νεάπολης κατασκευάζονταν κομμάτι κομμάτι ,με το πρώτο και παλαιότερο ,να βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Το νεώτερο τμήμα του έγινε τη δεκαετία του 1920-30 κι εκεί «χτύπησε»,  χωρίς να το γνωρίζει ,το συνεργείο που εκτελεί τώρα τις εργασίες για την αποχέτευση.

Θα προσπαθήσουμε με την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων να διαχειριστούμε κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό το υπόγειο δίκτυο αγωγών ώστε να σώσουμε και να υποστυλώσουμε όσο περισσότερα τμήματα του γίνεται, δήλωσε ο κ Ζερβός .


Η κ Σεργάκη πάντως που είδε από κοντά τι έχει συμβεί, περιέγραψε πως έχει καταστραφεί ένα τμήμα περίπου 30 μέτρων από τις νεώτερες προσθήκες του υπόγειου δικτύου αγωγών, το οποίο κανονικά θα έπρεπε αυτός που έκανε τη μελέτη να γνωρίζει ότι υπάρχει στα σημεία που έσκαψαν.
Η ίδια θυμάται από τους παλιότερους πως στους αγωγούς αυτούς κατέληγαν τα νερά από 3 ρέματα που έφθαναν στη Νεάπολη και μάλιστα ο πατέρας της, ως παιδί με την παρέα του , κατέβαιναν  σ αυτά για να κυνηγήσουν νυχτερίδες, αφού ήταν σκοτεινά και εγκαταλελειμμένα.Μάλιστα το παλιότερο κομμάτι τους βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Άγιο Δημήτριο ο οποίος χτίστηκε το 1850, με τον δίκτυο αγωγών να προϋπάρχει του Ναού.
Ε.Β

Αναδημοσίευση από τη σελίδα e-kriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου