Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Αφού μέχρι και ο Πρετεντέρης δίνει 6.5 μονάδες τη διαφορά...


Το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Mega Channel και στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 6,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδιαφέρον στοιχείο, από την ανάλυση της πρόθεσης ψήφου, είναι η άνοδος του Ποταμιού, αλλά και η πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ 26,7%
ΝΔ 20,2%
Το Ποτάμι 6%
Χρυσή Αυγή 5,7%
ΚΚΕ 5,7%
ΠΑΣΟΚ 4%
Ανεξάρτητοι Ελληνες 3%
ΛΑΟΣ 2,1%
Ανταρσία 1,6%

Πιο δημοφιλής αρχηγός ο Τσίπρας -Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με διαφορά 1,8% από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι στην τρίτη θέση.


Αναλυτικά:

Αλέξης Τσίπρας 42,8% θετική – 54,5% αρνητική
Αντώνης Σαμαράς 41% θετική – 57,9% αρνητική
Σταύρος Θεοδωράκης 40% θετική – 49% αρνητική
Φώτης Κουβέλης 34% θετική – 63% αρνητική
Δημήτρης Κουτσούμπας 33,6% θετική – 50,9% αρνητική
Πάνος Καμμένος 29% θετική – 66% αρνητική
Ευάγγελος Βενιζέλος 22,8% - 76% αρνητική

Στον αντίποδα ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός λαμβάνοντας ένα ποσοστό 43,1% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 37,2%.


Διχασμένοι οι πολίτες για τις πρόωρες εκλογές και τη διαπραγμάτευση χρέους

Οι πολίτες σε ποσοστό 55,7% απαντούν ότι πρέπει η Βουλή να επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 40,3% εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές και ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια να αναδειχθεί από το επόμενο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, στην ερώτηση «Η αντιπολίτευση ζητάει ανατροπή της κυβέρνησης και εκλογές» το 45,9% δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με ένα 50,5% να διαφωνεί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι πολίτες σε ποσοστό 62,4% επιθυμούν να μην είναι πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, ενώ, μόλις το 24% θέλουν να είναι πολιτικός με ένα 13,6% να μην απαντούν.

Οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 36% πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή μάλλον είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 61,8& απαντάει όχι ή μάλλον όχι, ωστόσο, σε ερώτηση για το ποιος πρέπει να κάνει τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος το 48,9% απαντάει η επόμενη και όχι η σημερινή (42,5%).

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της GPO οι πολίτες εμφανίζονται πιο ασφαλείς, καθώς, σε ποσοστό 52,6% εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει περάσει ή μάλλον έχει περάσει σε αντίθεση με ένα 41,2% που απαντάει όχι ή μάλλον όχι.

Ελαφρώς διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες αναφορικά με τις... δυνατότητες των δανειστών της χώρας, καθώς, το 54,1% εκτιμούν ότι οι εταίροι μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας, ενώ, το 43,2% απαντάει όχι ή μάλλον όχι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των πολιτών για το αν πρέπει να φύγει η χώρα από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή χρέους. Το 35,6% απαντάει πως πρέπει ή μάλλον πρέπει να φύγει η χώρα από το ενιαίο νόμισμα, ενώ ένα 61% λέει όχι ή μάλλον όχι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 πολιτών και διάρκεσε από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου (συμπεριλαμβανομένης και της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Βουλή).

Πηγή: www.iefimerida.gr/node/173959#ixzz3G5Ro8nHk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου