Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Η υγεία στο απόσπασμα

του Δημήτρη Γιαννίδη
            Συντονιστή ΝΕ Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιεράπετρα 11/10/2014
                Όταν το 2010 μπαίναμε στα μνημόνια της τρόικας  (Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΕ,  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ  και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ. ) βλέποντας την πολιτική που εφάρμοσε το ΔΝΤ σε άλλες χώρες ,  είχαμε πει πως κινδυνεύουν οι δομές της υγείας ( αλλά κι’ άλλες κοινωνικές δομές) και κυρίως τα νοσοκομεία.  Ήδη από τότε υπήρχαν φωνές που έλεγαν πως σ’ ένα νομό δεν μπορεί να υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία (βλέπε ειδήσεις στο MEGA αλλά και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και έντυπα) και στοχοποιόταν  άμεσα το νοσοκομείο της Ιεράπετρας και δευτερευόντως αυτό της Σητείας. Ευτυχώς η αντίδραση του λαού της Ιεράπετρας ήταν άμεση , ιδρύθηκε η επιτροπή αγώνα, κόντρα στην θέληση της τότε δημοτικής αρχής και με μαζικές κινητοποιήσεις ματαιώθηκαν τα αρχικά σχέδια. 

Ταυτόχρονα έγινε η επιχείρηση αποπροσανατολισμού με την πρόταση για νέο  κεντρικό νοσοκομείο στην Παχιά Άμμο.  Στόχος ήταν να πειστεί η τοπική κοινωνία να συναινέσει στο κλείσιμο του νοσοκομείου της Ιεράπετρας με την ελπίδα να του φτιάξουν νέο και καλύτερο νοσοκομείο. Σε καιρούς μνημονίων και άγριων περικοπών και από τις δημόσιες δαπάνες και με ευρωπαϊκά προγράμματα που όλο και μειώνονται, ενώ οι πάγιες ανάγκες της περιοχής δεν έχουν αντιμετωπιστεί με σαράντα χρόνων ευρωπαϊκά προγράμματα (βλέπε ΒΟΑΚ κα) Πάλι η τοπική κοινωνία δεν πάτησε την πεπονόφλουδα, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν   με αίτημα την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων όπως έχουν  (πολύ είπαν έστω μέχρι να κτιστεί ένα νέο νοσοκομείο) . 

  Στην συνέχεια ήρθε το νέο εφεύρημα «η ενιαία διοίκηση».  Με πρόσχημα την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων ,την ορθολογικοποίηση των δαπανών κα.  Τότε σ’ ένα άρθρο μου με τίτλο «ενιαία διοίκηση = κουτόχορτο» μέλη της δημοτικής αρχής είχαν αντιδράσει έντονα.  Η τρίχρονη εφαρμογή της ενιαίας διοίκησης έδειξε όμως πως οι προβλέψεις μας ήταν σωστές. Δεν κατάφεραν να κλείσουν τα νοσοκομεία αλλά με την εφαρμογή της ενιαίας διοίκησης  τα καταργούν σιγά, σιγά. Τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν  και όχι μόνο στην Ιεράπετρα και την Σητεία αλλά και στον Άγιο Νικόλαο, όπου είναι η έδρα της ενιαίας διοίκησης. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα προβλήματα,  τα  ζούμε καθημερινά. Όπως ζούμε τα προβλήματα και στα μεγάλα νοσοκομεία , Βενιζέλειο και ΠΕΠΑΝΗ. Θέλω να σταθώ για άλλη μια φορά στον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Ενώ η κατάσταση είναι τραγική  σ’ όλα τα νοσοκομείο του νομού και ο κοινός αγώνας είναι επιβεβλημένος, έχουμε μπει πάλι σε συζήτηση ποιο είναι κεντρικό και ποιο το περιφερειακό και σε αντιπαραθέσεις μεταξύ σωματείων εργαζομένων αλλά και παραγόντων των πόλεων για προτεραιότητες μεταξύ των νοσοκομείων κα. Ενώ οι μεγάλη ενωτικοί αγώνες που έγιναν στο παρελθόν έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην προστασία των νοσοκομείων (βλέπε κινητοποίηση στο Σελινάρι , κατάληψη ΥΠΕ στο Ηράκλειο κλπ) σήμερα δίνουμε την αίσθηση ότι έχουμε αποδεχτεί την κατάσταση και ο καθένας προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί για τον εαυτό του , την πόλη του στο προκείμενο . Έτσι έχουμε «τσακωμούς» για το που θα πάει ο χειρούργος  ή από πού θα έρθει ο παθολόγος κλπ.  Φυσικά η κοροϊδία από πλευράς κυβερνώντων πάει σύννεφο. Όλο έρχονται και δεν έρχονται οι γιατροί. Αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν με τους γιατρούς ,  επεκτείνονται σε νοσηλευτικό ,διοικητικό και τεχνικό προσωπικό  σε ελλείψεις υποδομών και αναλώσιμων κα.  

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως όλα αυτά δεν γίνονται από ανικανότητα των κυβερνώντων ,δεν γίνονται καν από έλλειψη χρημάτων ,πράγμα που υπάρχει κι αυτό. Κύριος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της υγείας.  Στόχος η απαξίωση της δημόσιας δωρεάν υγείας. Αν συνειδητοποιήσουμε αυτό καταλαβαίνουμε πως λογικά επιχειρήματα δεν πιάνουν στις συζητήσεις με τους κυβερνώντες.

 Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν είναι  αυτή των μαζικών αγώνων και ο φόβος του πολιτικού κόστους, μιας και ζουν τις τελευταίες μέρες της καταστροφικής και  υποτακτικής στην τρόικα διακυβέρνησης τους.   Γι’ αυτό όλος ο νομός (αλλά όλη η Κρήτη και η χώρα θα έλεγα) πρέπει ξανά να πάει σε μαζικούς και ενωτικούς αγώνες με ένα αίτημα: 
  «Την εύρυθμή λειτουργία όλων των νοσοκομείων του νομού και την υπεράσπιση της δωρεάν και δημόσιας υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου