Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Η Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες Επαρχίας Μεραμβέλλου σε συνεργασία με την δημοτική κοινότητα του Αγίου Νικόλαου διοργάνωσε δράση με θέμα ΄΄περπατώντας στην πόλη μας΄΄, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014.  

Ξεκινώντας από το πάρκινγκ του Ελαιωνα, μπροστά  τις δημοτικές υπηρεσίες οι οποίες είναι απροσπέραστες,, στρίψαμε αριστερά στο στενό . Η πορεία μας ήταν με τ' εμποδίων  καθώς  γλάστρες, σκαλοπάτια στις εισοδων σπιτιών και κολόνες της ΔΕΗ ξεφύτρωναν σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου δυσκολεύοντας την διέλευση των αναπηρικών αμαξίδιων. Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ειχαν καλύψει την γραμμή τυφλών.

  Κατεβαίνοντας τα λίγα μέτρα προς το δημαρχείο δεν συναντήσαμε εμπόδια. Αυτά άρχισαν με το που περάσαμε απέναντι. Η ράμπα είχε τακουνάκι και σχεδόν όλο το πεζοδρόμιο έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθισματα. Οι αδειες που δίνονται λογικά αφορούν ένα μέρος και όχι όλο το πεζοδρόμιο. Οι καταστηματάρχες πληρώνουν γι' αυτές τις αδειες αλλά και εμείς πληρώνουμε δημοτικά τέλη και έχουμε κάθε δικαίωμα να κυκλοφορούμε ανεμπόδιστα.. Αφού καταφέραμε να περάσουμε παρά τρίχα χωρίς να πέσουμε στον δρόμο συνεχίσαμε την διαδρομή χωριζόμενοι σε δυο ομάδες για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε την προσβασιμότητα των πεζοδρομιών και από τις δυο πλευρές. Συναντήσαμε ράμπες με μεγάλη κλίση και τακουνάκι οι οποίες για ένα άτομο με χειροκίνητο αμαξιδιο όπως στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ Μαυροφόρος, είναι άκρως επικίνδυνες. Χρειάστηκε την βοήθεια των δημοτικών συμβουλών που μας συνόδευαν σε αυτή την βόλτα πολλές φορές για να αποφύγει το ενδεχόμενο ανατροπής του αμαξίδιο και την πτώση του ίδιου. 


Αλλά και για εμένα που ήμουν με το ηλεκτροκίνητο που έχει μεγαλύτερη δύναμη η συνδρομή  του συνοδού υπήρξε αναγκαία. Οι μπροστινές ρόδες εύρισκαν στο τακουνάκι των ράμπων και έπρεπε κάποιος από πίσω να με σηκώσει στην κυριολεξία σούζα για να μπορέσω να ανέβω. Τότε συνειδητοποίησαν οι συνοδοί μας πόσο αξεπέραστο εμπόδιο είναι για εμάς αυτά  τα λίγα εκατοστά υπερύψωσης.

  Ως σύλλογος το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί η σωστή ράμπα αρχίζει από το επίπεδο του οδοστρώματος και η κλίση της είναι μικρή. Αναρωτιόμαστε τα νέα πεζοδρομία βάση ποια μελέτης και με ποια επίβλεψη κατασκευάστηκαν. Πως γίνετε σε άλλες πόλεις της Ευρώπης να υπάρχει προσβασιμότητα παντού, από τα αξιοθέατα, μουσεία, ναούς, έως τα εμπορικά καταστήματα και τα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης και εδώ , στον Άγιο Νικόλαο μια κατά τα αλλά τουριστική πόλη τα άτομα με αναπηρία να μην μπορούν στην κυριολεξία να βγουν έξω από το σπίτι τους. Όλα τα καινούργια έργα που γίνονται γνωρίζουμε πως έχουν απαράβατο κανόνα την προσπελασιμοτητα. Έτσι τουλάχιστον υποτίθεται πως πρέπει να παραδίνονται τα έργα από τον εργολάβο με την εποπτεία όλων τον αρμόδιων φορέων (Δήμου και Περιφέρειας). Πως λοιπόν παραδόθηκαν όλα αυτά τα πεζοδρόμια χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές; Εάν δεν ήξεραν γιατί δεν κάλεσαν τους καθ΄ίδην αρμόδιους που δεν είναι άλλοι από τα Άτομα με αναπηρία να αναπτυχθεί μια συνεργασία ώστε να γίνουν σωστά τόσα έργα που πλέον είναι ημιτελή; Γιατί μας απέκλεισαν κατά αυτό τον ανάρμοστο τρόπο; Ποια η παιδεία που μας διακατέχει; Ποιο το όραμα των αρμοδίων που παρέλαβαν τέτοια έργα.  Πραγματικά μας λυπεί το φαινόμενο αυτό να μας προσπερνούν σαν να είμαστε αόρατοι. Κρίμα γιατί με τέτοιες συμπεριφορές δείχνουμε τον πολιτισμό μας.


     Μια δεκαετία περίπου υπάρχει νόμος ο οποίος απαγορεύει να δίνετε άδειες λειτουργίας  σε μαγαζιά που δεν έχουν ράμπες και τουαλέτες για ΑμεΑ. Ποσά μαγαζιά στον Άγιο Νικόλαο τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις; Μετριόνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Πόσες εκκλησίες και νεκροταφεία είναι προσβάσιμα; Ελάχιστα. Διασχίζοντας της οδός Αναπαύσεως, εξέφρασα την επιθυμία να μπω στο νεκροταφείο και να ανάψω ένα κερί. Η επιθυμία μου έμεινε επιθυμία αφού δεν υπάρχει στην είσοδο του νεκροταφείου ράμπα..


Τελειώνοντας  κάπου εκεί την βόλτα μας οι δημοτικοί σύμβουλοι παραδέχτηκαν ότι έχουν πολύ δουλεια μπροστά τους. Από την πλευρά του συλλόγου τονίσθηκε ότι μόνο με διορθωτικές παρεμβάσεις θα βελτιωθεί η κατάσταση των ήδη υπάρχων ραμπων και με σωστή μελέτη και επίβλεψη τα μελλοντικά έργα ανάπλασης της πόλης.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑμεΑ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου