Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λασιθίου της ΝΔ για το θέμα του Νοσοκομείου


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟ.Δ.Ε ΛΑΣΙΘΙΟΥ

                                                                                        Άγιος Νικόλαος   10-10-2014

                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        Oι λογικές απαιτήσεις των επί μέρους τοπικών κοινωνιών στα θέματα Υγείας επικαιροποιήθηκαν στο Νομό μας τελευταία, δικαίως, όσο ποτέ άλλοτε. 
Οι λύσεις που έχουν δρομολογηθεί τις ημέρες αυτές πρέπει να είναι σαφείς-συνολικές-άμεσης εφαρμογής ή δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την Ηγεσία του Υπουργείου - 7ης ΥΠΕ Κρήτης. 
Στο συνολικό Νομαρχιακό σχεδιασμό Υγείας αναπόφευκτα πρέπει να περιληφθεί (πέραν των άλλων) και η ένταξη-δημοπράτηση-κατασκευή του Ενισχυμένου Περιφερειακού Ιατρείου Μακρύ Γιαλού, του οποίου τα σχέδια ήδη υπάρχουν στην Πολεοδομία Σητείας, και η απένταξη του από προηγούμενο πρόγραμμα είναι αδικαιολόγητη. (Πρόκειται για κατασκευή σε οικόπεδο του Μεγάλου Εθνικού Δωρητή Νίκου Χατζάκη. Προηγούμενη δωρεά άλλου οικοπέδου του 4 στρεμμάτων χάθηκε λόγω παρέλευσης απράκτου(!) της 7ετίας που είχε ορίσει ο διαθέτης να κατασκευαστεί, και δόθηκε στο Μουσείο Σητείας!!!).

Στηρίζουμε ενεργά όλες τις λογικές και τεκμηριωμένες διεκδικήσεις, λόγω και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, που δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο κομματικού, τοπικού ή συντεχνιακού ανταγωνισμού.
Η συστηματική διακομιδή ασθενών στο Ηράκλειο λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης των περιστατικών επιτόπια, εντός Νομού τουλάχιστον στον Άγιο Νικόλαο, εξ αιτίας της έλλειψης ή και της ανορθόδοξης κατανομής και διασποράς του υπάρχοντος Ιατρικού κλπ προσωπικού, δημιουργεί αναπόφευκτη σπατάλη χρημάτων μετακίνησης (ασθενούς, των συνοδών του που πολλοί εγκαθίστανται αρκετές ημέρες στο Ηράκλειο αναλόγως του περιστατικού, υπηρεσιακού προσωπικού: οδηγού και συνοδείας, χρήση οχημάτων, υλικών), σπατάλη εργατοωρών ασθενών και συνοδών, αποσύνδεση ασθενούς και τοπικού θεράποντος κλπ.
Eχουμε ζητήσει από την 7η ΥΠΕ Κρήτης να εξετάσει τη δυνατότητα να γίνονται οι χημειοθεραπείες ρουτίνας των ογκολογικών ασθενών Νομού Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, από αποσπώμενο Ιατρό του ΠΑΓΝΗ-ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ για 1-2 ημέρες την εβδομάδα, και Νοσηλευτή που θα ειδικευτεί τοπικά, ώστε να αποφεύγονται εκατοντάδες χρόνιες μετακινήσεις προς το Ηράκλειο και οι συνακόλουθες συνέπειες.

Χωρίς υπερβολή οι εργατοώρες που έχουν χαθεί σε απεργίες, καταλήψεις, συσκέψεις, συμβούλια, και οι δαπάνες μετακινήσεων κλπ (εντός και εκτός Κρήτης) στις οποίες έχουν υποβληθεί εκ περιτροπής οι Αρχές και οι Πολίτες όλων των πόλεων του Νομού, έχουν κλονίσει την τοπική οικονομία και έχουν υποβαθμίσει την αξιοπιστία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης στα μάτια των Πολιτών, που δικαίως απαιτούν να ακούσουν επί τέλους σαφείς θέσεις του Υπουργείου Υγείας, αν έχει, και όποιες κι αν είναι αυτές, καθόσον η παραπληροφόρηση ευδοκιμεί όσο ποτέ άλλοτε. Κατανοούμε τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Νοιώθουμε τις επιπτώσεις της, προσφέρουμε από το υστέρημα μας. 


Ακούμε με προσοχή τις Ανακοινώσεις του Διοικητή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου (συνενωμένων), των ΥποΔιοικητών του, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, των 4 Δημάρχων, των 2 Βουλευτών μας, των αρμοδίων του Υπουργείου, των Συλλόγων των Εργαζομένων, των Πολιτικών Κομμάτων, των Θεσμικών Οργάνων της Αιρετής Περιφέρειας, και … τελούμε εν συγχύσει.
Δεν δεχόμαστε όμως υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, υποσχέσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις επόμενες εκλογές. 
Ζητούμε να πάψει το πήγαινε-έλα ασθενών στο Ηράκλειο… για ψύλλου πήδημα, ή επειδή υπάρχει διαθέσιμη Χειρουργική ομάδα στο Νοσοκομείο αλλά δεν υπάρχει… Αναισθησιολόγος κλπ ευτράπελα. 
Ζητούμε κάλυψη κάθε περιστατικού  καθημερινά από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο μας, το οποίο διαρκώς απαξιώνεται.
Απολύονται, αποσπώνται, μετατίθενται ή παραιτούνται Γιατροί, Νοσηλευτές, Τεχνικοί κλπ χωρίς αντικατάσταση, το Προσωπικό γηράσκει και υπολειτουργεί… 

Η διολίσθηση αυτή λογίζεται από το Κοινό ως προγραμματισμένη και σχεδιασμένη κεντρικά. 
Αναγνωρίζουμε κάθε θετική εξέλιξη (λειτουργία Νέας Πτέρυγας, προσωπικό, χρηματοδότηση) και ευχαριστούμε κάθε συντελεστή της, όμως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, εδραιώνοντας την ένταση του Κοινού και των εμπλεκομένων. 

Επιθυμούμε, Ζητούμε, Απαιτούμε, ξεκάθαρες τοποθετήσεις από κάθε αρμόδιο, ακόμη κι αν είναι πικρές, όσο πικρές κι αν είναι.

 Ζητούμε να πάψουμε να επαιτούμε τα αυτονόητα, να ασχολούμαστε με ότι διατηρεί τη μιζέρια, αφήνοντας τις σύγχρονες εξελίξεις να περνούν από μπροστά μας ανεπιστρεπτί.
Στηρίζουμε κάθε λογική διεκδίκηση Λαού και Φορέων στα ζητήματα Υγείας στο Νομό μας.
Ζητούμε σεβασμό της άνθρώπινης ύπαρξης μας.
                                                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μιχάλης Σταυρακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου