Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: Πληρώνουν δυο φορές "χρυσάφι" για να φωτιστεί η Σπιναλόγκα


Εδώ και κοντά μια 30ετία, από πρωθυπουργίας ακόμα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ακούμε για το περίφημο υποβρύχιο καλώδιο στην Κρήτη. Τελικά, το καλώδιο φαίνεται πως θα έρθει. Μόνο που δε θα είναι ακριβώς εκεί που νομίζαμε! Ή αυτό ακριβώς που νομίζαμε... Ενώ γεννούνται πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ενστάσεις ως προς την αναγκαιότητά του!

Βλέπετε, η μόνη υποβρύχια διασύνδεση που διαφαίνεται στον ορίζοντα, για το προσεχές τουλάχιστον μέλλον, δεν είναι η πολυσυζητημένη ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα. Αλλά η διασύνδεση, μέσω υποβρύχιου καλωδίου, της Σπιναλόγκας!

Το σενάριο της υποβρύχιας διασύνδεσης της Σπιναλόγκας με το δίκτυο της ΔΕΗ, μέσω της Πλάκας, επανέρχεται δυναμικά τώρα στο τραπέζι και όπως συμφωνήθηκε σε χθεσινή συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Κρήτης και του δημάρχου Αγίου Νικολάου θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Απορίας άξιον, όμως, γιατί θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο έργο ηλεκτροφωτισμού, να δαπανηθεί άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον για το φωτισμό της νήσου μέσω καλωδίου, τη στιγμή που είναι ''φρέσκο'' το έργο ηλεκτροφωτισμού, με ηλεκτρογεννήτρια και λοιπές εγκαταστάσεις! Έργο, σημειωτέον, που έχει στοιχίσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και δεν έχει ακόμα παραληφθεί!  

Αν μη τι άλλο, και μόνο το ότι με το ένα έργο ηλεκτροφωτισμού να είναι ακόμα σε εξέλιξη οι τοπικοί φορείς ετοιμάζουν ένα δεύτερο έργο, πρακτικά με το ίδιο αντικείμενο και σκοπό, προξενεί σοβαρές απορίες!

Εδώ, διά της κοινής λογικής, είναι δύο τα τινά προφανώς: Είτε το πρώτο έργο που δημοπρατήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού πριν λίγα χρόνια είχε τελικά λάθος στόχευση, κενά και αδυναμίες και άρα κάποιοι φέρουν ευθύνη, είτε ξαφνικά επιδιώκεται αλόγιστα ένα περιττό έργο. Λες και τα ευρώ, έστω από κοινοτικούς πόρους, είναι... μαρουλόφυλλα και δεν έχουμε πρόβλημα να τα σκορπάμε!

Εκτός και αν ισχύει το προφανές όσο και οξύμωρο για ένα οργανωμένο κράτος: Πως απλούστατα έγινε ένα έργο, τοποθετήθηκε η γεννήτρια, αλλά δε ρυθμίστηκε το ποιος - το υπουργείο, ο Δήμος ή κάποιος άλλος φορέας - θα πληρώνει τα έξοδα για το πετρέλαιο που καίνε τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Τα έξοδα συντήρησης. Με αποτέλεσμα να αναζητείται άλλη λύση που δεν απαιτεί δαπάνες καυσίμων!

Το σίγουρο είναι πως κάτι δεν "κολλάει", είτε έτσι, είτε αλλιώς, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτροφωτισμό της Σπιναλόγκας, ο οποίος, μετά από αναμονή χρόνων και ατέρμονων συζητήσεων επί θητείας διαφόρων υπουργών Πολιτισμού και αφού χρειάστηκε να... μεσολαβήσει ένα γνωστό τηλεοπτικό σίριαλ, τελικά πήρε το δρόμο της υλοποίησης. Το έργο δημοπρατήθηκε πριν μια τριετία περίπου, περιλαμβάνοντας την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ηλεκτροφωτισμού, με γεννήτριες και ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ώστε να φωτιστεί τόσο το νησί της Σπιναλόγκας όσο και η θάλασσα γύρω από αυτό.

Το έργο, που έχει ως φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), υλοποιήθηκε με κάποιες δυσκολίες τεχνικού χαρακτήρα. Διότι έπρεπε να εντοπιστούν τα ιδανικά σημεία υποβρυχίως, περιμετρικά της Σπιναλόγκας, ώστε να κατασκευαστούν οι βάσεις και να τοποθετηθούν οι 32 υποθαλάσσιοι προβολείς που προβλέπονταν στο αντικείμενο της εργολαβίας.

Υπάρχει αλλά δε λειτουργεί ο φωτισμός


Η Σπιναλόγκα φωτίστηκε στην πορεία της τελευταίας διετίας αποσπασματικά και μόνο, ορισμένες μόνο νύχτες. Ποτέ όμως σε μόνιμη βάση, αφού το έργο δεν έχει παραληφθεί ακόμα από τον αρμόδιο φορέα, την ΕΤΑΔ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ακριβώς για το λόγο αυτό η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκρινε ότι ο ηλεκτροφωτισμός στο άλλοτε νησί των λεπρών δε θα έπρεπε, για λόγους ασφαλείας, να λειτουργεί...

Είναι προφανές πως οι ως τώρα εξελίξεις σκορπούν απογοήτευση ως και αγανάκτηση, δεδομένων των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για το φωτισμό της Σπιναλόγκας. Φωτισμό που θα πρόσφερε ένα άλλο, μαγικό θέαμα τα βράδια στους τουρίστες, δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα κατά την τουριστική σεζόν σε όλο το Μεραμπέλο.

Το νησί παραμένει στο σκοτάδι

Και ενώ η απογοήτευση για το ότι τελικά η Σπιναλόγκα παραμένει ακόμα στο σκοτάδι καλά κρατεί, η ανακίνηση ενός δεύτερου έργου για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, δηλαδή τον ηλεκτροφωτισμό της νήσου, μόνο στο ντούκου που δεν περνάει.

Το σενάριο της υποβρύχιας διασύνδεσης της Σπιναλόγκας με το δίκτυο της ΔΕΗ, μέσω καλωδίου που θα ποντιστεί στην Πλάκα, δεν είναι τωρινό. Υπήρχε στο τραπέζι και πριν λίγα χρόνια. Τότε επικράτησε η άποψη υπέρ της ηλεκτρογεννήτριας. Και τώρα ξαφνικά, σε μια στροφή 180 μοιρών, φαίνεται πως όχι απλά ανακινείται, αλλά προκρίνεται ως αναγκαία η λύση του καλωδίου. Με μια διαφορά βεβαίως. Το ότι έχει ήδη γίνει το ένα έργο, κόστους ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ!

Παρ' όλα αυτά, το καλώδιο φαίνεται πως θα μπει σε τροχιά υλοποίησης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μετά από τη χθεσινή σχετική συζήτηση που είχαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

Ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα του καλωδίου, ενώ η δαπάνη για την πόντιση και σύνδεση του νησιού με το δίκτυο της ΔΕΗ μέσω καλωδίου είναι της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Αρναουτάκης συμφώνησε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών Περιφέρειας, υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Αγίου Νικολάου κ.λπ., ώστε να δρομολογηθεί η συγκεκριμένη λύση. Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου ζήτησε την παρέμβασή του για να καθοριστεί συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να κλείσει καταρχήν το ζήτημα της παράδοσης-παραλαβής, έστω και με τα προβλήματα που παρουσιάζει, του έργου φωτισμού του νησιού.

Μπάμπης Σαββίδης

Aναδημοσίευση από την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου