Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κρήτης – Απλά ερωτήματα ενός Λασιθιώτη Έλληνα Πολίτη

Τα τελευταία χρόνια το µοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας είχε ως ένα από τους κύριους πυλώνες διαµόρφωσης του την ίδρυση τριτοβάθµιων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων σε περιφερειακές πόλεις. Σκοπός της ίδρυσης αυτών των ιδρυµάτων ήταν και συνεχίζει να είναι µέχρι σήµερα η άµβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων µέσω της δηµιουργίας εξειδικευµένου ανθρωπίνου δυναµικού αφενός και της οικονοµικής ενίσχυσης των λιγότερο ανεπτυγµένων περιοχών αφετέρου. Τα ιδρύµατα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης συµβάλλουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη των περιοχών στις όποιες βρίσκονται.

Η ίδρυση των περιφερειακών ανωτάτων ιδρυµάτων στη χώρα µας ικανοποιεί επιπλέον και το αίτηµα της ισότητας των ευκαιριών. Έχει υποστηριχθεί κατά καιρούς ότι η ίδρυση τους έγινε και γίνεται ως µέτρο αύξησης της κοινωνικής δικαιοσύνης σχετικά µε την ανισοκατανοµή πόρων µεταξύ κέντρου και περιφέρειας ή για εθνικούς λόγους, αλλά φυσικά και για πολιτικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές επιδιώξεις!

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδρύθηκε το 1973 και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή λειτουργία του το 1977-78 ,με τη φιλοσοφική Σχολή στο Ρέθυμνο και τη Φυσικομαθηματική στο Ηράκλειο. Έκτοτε προστέθηκαν και οι άλλες σχολές των Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και των Επιστημών της Αγωγής στο Ρέθυμνο, της Επιστήμης Υπολογιστών των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, της Βιολογίας, της Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και Χημείας καθώς και των Επιστημών Υγείας στο Ηράκλειο. Συνολικά στις δυο αυτές πόλεις της Κρήτης φοιτούν 17050 προπτυχιακοί φοιτητές (α΄ κύκλος σπουδών), 1319 μεταπτυχιακοί φοιτητές (β΄ κύκλος σπουδών) και 1175 υποψήφιοι διδάκτορες (γ΄ κύκλος σπουδών).

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ιδρύθηκε το1977,με έδρα τα Χανιά. Το ακαδημαϊκό έτος 1984-85 άρχισε την εκπαιδευτική του λειτουργία το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Ακολούθησαν τα Τμήματα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Ηλεκτρονικής και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Και στο σημείο αυτό διατυπώνεται χρόνια τώρα ο προβληματισμός μας- των πολιτών του Λασιθίου- χωρίς απάντηση. Ποιοί και με ποιά κριτήρια χωροθέτησαν τις σχολές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης αφήνοντας εκτός «νυμφώνος» την Πρωτεύουσα του ν. Λασιθίου; Ποιές οι ευθύνες των πολιτικών παραγόντων της περιοχής μας διαχρονικά;(είναι γνωστά τα πολιτικά παιχνίδια και τα μικροπολιτικά συμφέροντα εξάλλου…).Πως προσπάθησαν ή έστω προσπαθούν να διορθώσουν την κατάφωρη αδικία σε βάρος μας τόσα χρόνια;( από το 1973!!)

Η… απάντηση έρχεται ως εξής: » Ανακοινώσεις για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού στο Ρέθυμνο έκανε χθες μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος την Τετάρτη είχε στο Ηράκλειο συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους δυο αντιπρυτάνεις, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Ρεθύμνου, όπου όπως ο ίδιος ανέφερε διαμορφώθηκε το προσχέδιο για τη δημιουργία δύο προπτυχιακών τμημάτων για την διοίκηση του τουρισμού.» Rethnea.gr, 31/10/2014.Ο ν. Λασιθίου, όπως φαίνεται δεν υπάρχει στη χαρτογράφηση του νου τους. Αποτελεί μόνο μια δεξαμενή συλλογής ψήφων- κάθε φορά που απαιτείται- για να σταθεροποιούν την καταστροφική και ισοπεδωτική παρουσία τους.


Και τα ερωτήματα αμείλικτα εξακολουθούν να μας βασανίζουν: Έχουμε εκπροσώπηση στη Βουλή και την Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε τη δύναμη ως τοπική κοινωνία, ως τοπικοί άρχοντες επιτέλους, να διεκδικήσουμε μια ίση αντιμετώπιση με τους άλλους νομούς ή απλά αποτελούμε το θέρετρο των «υψηλών» προσώπων; Είμαστε σε θέση να ανάγουμε το θέμα σε μείζον πολιτικό ζήτημα ή απλά υποτασσόμαστε στη βούληση ανόμων συμφερόντων; Επιθυμούμε πραγματική βελτίωση και αναβάθμιση του τόπου μας ή αρκούμαστε στα κέρδη ορισμένων ακόμα και από τις «λεγόμενες» ΑΠΕ;

Είναι πλέον σαφές ότι τα Πανεπιστήµια αποτελούν δυναµικό µοχλό ανάπτυξης µιας περιοχής, όχι με την έννοια της κατανάλωσης, που και αυτό είναι επακόλουθο, αλλά της ποιοτικής αναβάθμισης, της διακίνησης των ιδεών, του πλουραλισμού, της έρευνας, της επιστήμης. Θα σιωπήσουμε άραγε για άλλη μια φορά, αφήνοντας «αρπακτικά» της δημόσιας ζωής να καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια μας; θα επιτρέψουμε τον ευτελισμό μας, για να καλύψουμε τη θρασύτητα όσων θεωρούν ότι μπορούν να αποφασίζουν «χωρίς εμάς; »

Η Δημοκρατία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά, Ισονομία, Ισηγορία, Ισοκρατία. Αν κάποιο από αυτά λείψει, οδηγούμαστε σε εκτροπή. Ο νόμος του «ισχυρότερου» είναι ο νόμος της ζούγκλας. Ας επιλέξουμε που ανήκουμε! Η πρόκληση είναι μπροστά μας, ο απλός πολίτης περιμένει δυναμικές ηγεσίες οι οποίες προτάσσοντας το γενικό συμφέρον θα ηγηθούν μιας αντίστασης ενάντια στη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση και τον αφανισμό του τόπου μας. Οψόμεθα!

Μαρία Κωστάκη

(Φιλόλογος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου