Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Η “ανάπτυξη” τους, δε βλέπει την οικονομία ως εργαλείο προόδου της κοινωνίας, αλλά την κοινωνία ως εργαλείο μεγέθυνσης της οικονομίας.

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟΥ

Σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας φάνταζε όταν, το 2009, κατατέθηκε η πρώτη πρόταση σύνδεσης – με υποθαλάσσιο καλώδιο – της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου από γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί, και έγινε το  προμήνυμα του ενεργειακού εφιάλτη που ζει πλέον το νησί. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν, έτσι ώστε σήμερα έξι εταιρείες να περιμένουν την αδειοδότηση τους με προϋπόθεση να διοχετεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν εκτός Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο. 

Δύο από τις εταιρείες αυτές, προηγούνται χρονικά και έχουν πάρει ήδη άδειες παραγωγής, η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και η «ELICA GROUP». Οι δύο αυτές εταιρείες, για να εξασφαλίσουν και να επισπεύσουν την αδειοδότησή τους, ζήτησαν και πέτυχαν την υπαγωγή τους στον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως “fast track”, παραμονές εκλογών, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, «κατόπιν ενεργειών» του σημερινού υπουργού οικονομικών. Το ίδιο έκανε και πέτυχε και μια τρίτη εταιρεία, η  «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.», για να εγκαταστήσει στη Σητεία, ένα ηλιοθερμικό σταθμό, μια τεράστια βιομηχανική μονάδα σαν αυτές που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Σαχάρα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σχέδια:
1. «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, (359 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,
2. «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, (437 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου»,κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και
3. «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».
4. Κατασκευή Υβριδικού σταθμού στο ΚΡΑΣΙ ο Γαλλικός κολοσσός της ενέργειας, η EdF με τα δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια, έρχεται πλέον και επίσημα στην Κρήτη μετά το “πράσινο φως” που πήρε από το υπουργείο !
Είναι μια επένδυση της τάξης των 450 εκατομμυρίων ευρώ- ο σταθμός θα κατασκευαστεί από τη θυγατρική της EdF στην Ελλάδα- που είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012 θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή Περιβάλλοντος, έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, η περιβαλλοντική μελέτη, στην οποία εγκρίνεται η χρήση 1.200.000 κυβικών νερού η πώληση και η διάθεση του στους καταναλωτές  ,κλέβοντας στην ουσία το νερό από μια περιοχή με μεγάλα προβλήματα ..!!και φυσικά παραδίδοντας το πολύτιμο αυτό αγαθό σε ιδιώτες !!!!Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ που θα υποστηρίξουν το ανωτέρω έργο θα είναι των 3 MW και της ELICA των 2,3 MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα. Για να εγκατασταθούν, θα χρειαστεί να ανοιχτούν πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων – λεωφόρων για την πρόσβαση σε απάτητους παρθένους τόπους και τη μεταφορά του εξοπλισμού, τόνοι μπετόν για τη θεμελίωσή τους και πολλά χιλιόμετρα νέων δικτύων για τη σύνδεσή τους.

Τα φαραωνικά αυτα έργα θα εμπορευθούν το νερό μας και θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών – αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες χωροθετούνται τα περισσότερα – και θα ακυρώσουν παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, όπως και μια σειρά από έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες αυτές.
Επισημαίνουμε ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού δεν ξεπερνούν τα 750 MW (και υπάρχουν ήδη εγκαταστημένες Α.Π.Ε. 230 MW) έχουν δοθεί, μέχρι στιγμής, άδειες παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ή εκκρεμεί η αξιολόγηση αιτήσεων, για αιολικούς, υβριδικούς, φωτοβολταϊκούς και ηλιοθερμικούς σταθμούς ισχύος 6.500 MW. Σ’ αυτά τα MW προστίθεται άγνωστο μέγεθος ισχύος σε εκτάσεις που ζητείται από το Υ.Πε.Κ.Α. να παραχωρήσουν οι Δήμοι για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων του προγράμματος “ΗΛΙΟΣ” (αγνώστου ισχύος για την Κρήτη). Επιπροσθέτως σχεδιάζονται πολλαπλές υποθαλάσσιες διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα για εξαγωγή των χιλιάδων MW της παραγόμενης ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει το προφανές ότι στόχος δεν είναι να γίνει η Κρήτη «πράσινο νησί» αλλά να δημιουργηθεί μια μεγάλη αγορά ενέργειας από Α.Π.Ε. (και εξαγοράς ρύπων) από τέσσερις – πέντε κυρίαρχες εταιρείες, που επενδύουν συγχρόνως στα ορυκτά καύσιμα και στην πυρηνική ενέργεια. Ένα «μοντέλο ανάπτυξης» που ακυρώνει όλους τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας και ειδικότερα τον πρωτογενή τομέα. Τη στιγμή μάλιστα που η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας εξαρτάται απόλυτα από τις εισαγωγές τροφίμων.

Ένα «μοντέλο ανάπτυξης» που βασίζεται στην καταπάτηση διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων (που έχουν γίνει νόμοι του Ελληνικού Κράτους) όπως αυτές για την προστασία των οικοτόπων, για την βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, τα αρχαιολογικά μνημεία, για την προστασία του τοπίου.

Όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών, με τη μέθοδο των δασικών χαρακτηρισμών που συσκοτίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το πρόβλημα επιτείνεται στις περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές και περιλαμβάνουν γεωργική γη.

Ο τελικός κατάλογος των αιολικών σταθμών μας είναι άγνωστος, μια και  η Invest in Greece αρνήθηκε εγγράφως να παραχωρήσει στοιχεία , για τα έργα που εντάχθηκαν στο fast track. Η άρνηση αυτή αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πως αντιλαμβάνονται την εφαρμογή του fast track, καταλύοντας δηλαδή αυτονόητα και κορυφαία συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, που απορρέουν και από πλήθος ευρωπαϊκών συμβάσεων. 

Η άρνηση αυτή ισοδυναμεί με παρεμπόδιση των πολιτών ακόμα και να ενημερωθούν για ζωτικές πολιτικές αποφάσεις που υποκαθιστούν τον αναπτυξιακό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό
Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), αποφάσισε ότι τα παραπάνω έργα αποτελούν «στρατηγικές επενδύσεις», (Ν. 3894/10),  και επί της ουσίας, κρίνοντας τη σκοπιμότητα, «χωροθέτησε» έργα σε 70 θέσεις στην Κρήτη! 

Την ίδια  στιγμή, η Αυτοδιοίκηση στην καλύτερη περίπτωση θα γνωμοδοτήσει και στη χειρότερη απλά θα ενημερωθεί, ότι «τεκμαίρεται ότι η άδεια που έχει ζητηθεί έχει δοθεί σύμφωνα με τη σχετική αίτηση», όπως το απίστευτο αυτό νομικό τερατούργημα ορίζει, για την περίπτωση που η αδειοδοτικές διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν μέσα σε δύο (2) μήνες!

Είναι υποχρέωση όλων μας να  αντισταθούμε απέναντι σε αυτή τη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου και να αγωνιστούμε για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα ταιριάζει στην Κρήτη και θα σέβεται τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους και το απαράμιλλο Κρητικό τοπίο, συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ (ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ), μαζί με πολυάριθμους άλλους φορείς και πολίτες της Κρήτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου