Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Απάντηση στο άρθρο "Λεφτά υπάρχουν" του υποψήφιου βουλευτή Κ.Ζίβα


του Γιώργου Μανουσάκη

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. Κ. Ζίβας με άρθρο του στον τοπικό τύπο (μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ) προσπαθεί να δώσει μια διαφορετική εκδοχή της γνωστής φράσης "Λεφτά υπάρχουν " του Γ. Παπανδρέου το 2009 πριν τις εκλογές γράφοντας ότι: "δεν ειπώθηκε ποτέ μόνη της και ποτέ δε σήμαινε το μοίρασμα χρημάτων, αλλά το συμμάζεμα του κράτους και το χτύπημα στη διαπλοκή." Στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι τα όσα υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου έγιναν πράξη " με την πρόσληψη αρίστων και οχι αρεστών μέσω της μεταρρύθμισης του OpenGov εξοικονομήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια απο τις σπάταλες ΔΕΚΟ".

Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει ο Κ. Ζίβας.

Αν δούμε τη συγκεκριμένη αναφορά του Γ.Α.Π. από την προεκλογική του ομιλία το 2009 όπως δημοσιεύεται από τον επίσημο λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στο youtube (ολόκληρη και όχι αποκομμένη) θα δούμε ότι   η αναφορά "Λεφτά υπάρχουν" γίνεται για τα χρήματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή ως εγγυήσεις στις τράπεζες και αναφέρει σαφώς "για εμάς στόχος είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, η ανακούφιση τους ως πρώτη προτεραιότητα, και απευθυνόμαστε με δέσμη μέτρων στις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις" ενώ πιο κάτω αναφέρεται στη θεσμοθέτηση ενός "δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου που επιμερίζει δίκαια τα φορολογικά βάρη, δεν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχότερους ακόμα πιο φτωχούς". Δείτε το video:
Τί από αυτά έκανε ο Παπανδρέου ως κυβέρνηση;

Σε αντίθεση με ό,τι έλεγε προεκλογικά, η κυβέρνηση Παπανδρέου έσπευσε να εγκρίνει νέες κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες ύψους 15 δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνούσε το 5% του ΑΕΠ (Ν.3845 ΦΕΚ65 6ΜΑΙ 2010 - 15δις ευρώ)

Στις 9 Φεβρουαρίου 2010 η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για τον δημόσιο τομέα που περιλάμβαναν πάγωμα μισθών, περικοπές επιδομάτων 10%, περικοπές υπερωριών και οδοιπορικών.

Στις 3 Μαρτίου 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει νέα σκληρά μέτρα. Τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν ήταν:
 • Μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας
 • Μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου
 • Μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ
 • Αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%
 • Αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης
 • Επιβολή επιπλέον 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
 • Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και στα μικρότερου κυβισμού.
 • Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, ακόμα και στα μικρότερα.
 Την Κυριακή  2 Μαΐου 2010 ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε νέα μέτρα που προέβλεπαν:
 • Αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 Ευρώ σε όλους όσους έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 Ευρώ και πλήρης κατάργησή των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές
 • Αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 Ευρώ για συντάξεις ως 2500 Ευρώ.
 • Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
 • Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου από 10% σε 11% (από 1η Ιουλίου 2010) και από 11% σε 13% (από 1η Ιανουαρίου 2011) και αντίστοιχα του χαμηλού στο 6,5% (από 1η Ιανουαρίου 2011).
 • Αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%
 • Αύξηση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων
 • Πρόσθεση ενός επιπλέον 10% στους φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
 • Επίσης, το νομοσχέδιο προέβλεπε αλλαγές στα εργασιακά με αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, στο ασφαλιστικό προέβλεπε αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011.
Στις 29 Ιουνίου 2011 ψηφίστηκε από τη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μία σειρά από μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών και αύξησης των εσόδων. Περιορίζονται μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες και προστίθενται νέα φορολογικά μέτρα. Ιδρύεται οργανισμός Αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) με σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στόχος είναι έσοδα 50 δις από αποκρατικοποιήσεις (σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Γ. Παπανδρέου).
Στα φορολογικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου περιλαμβάνονταν τα εξής:
 • Αλλαγή φορολογικής κλίμακας με επιβάρυνση σε όλους όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 8.000 Ευρώ
 • Έκτατη εισφορά για όλους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 Ευρώ
 • Μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης.
 • Επιβολή κλιμακωτής αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας
 • Επιβολή ετήσιου τέλους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες
 • Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 2%
 • Επιβολή Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης που θα παρακρατείται μηνιαία:
 • Αύξηση του ποσοστού παρακράτησης ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ, από 4% έως 10% που ίσχυε μέχρι τότε, σε 6% έως 14%.
 • Στα εργασιακά υπήρξαν επίσης σημαντικές αλλαγές
 • Θεσπίζεται μέτρο εργασιακής εφεδρείας για οργανισμούς που καταργούνται.
 • Όσοι προσλαμβάνονται χωρίς επαγγελματική εμπειρία θα αμείβονται με μισθό χαμηλότερο κατά 20% από το όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης
 • η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πηγαίνει από τα 2 στα 3 χρόνια
Όλα αυτά τα παραπάνω είναι τα μέτρα που ψήφισε η Κυβέρνηση Παπανδρέου στα 2 χρόνια διακυβέρνησης ενάντια σε όσα έλεγε προεκλογικά και ενάντια στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, χωρίς βέβαια κανένα δημοψήφισμα, το οποίο ο ΓΑΠ το ανακάλυψε αργότερα όταν ήταν έτοιμος να ξαναπάρει νέα μέτρα τον Οκτώβριο του 2011. 
Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Παπανδρέου, σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, χτυπήθηκαν ανελέητα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ οι τράπεζες συνέχισαν να λαμβάνουν δις από το κράτος ως εγγυήσεις και οι πλούσιοι μπόρεσαν να προστατέψουν τα εισοδήματα που είχαν συνεχίζοντας να τα κρύβουν στο εξωτερικό (π. λίστα Λαγκάρντ, Λουξεμβούργο κλπ)

Όσον αφορά στους άριστους και όχι αρεστούς που επιλέχθηκαν από το opengov, ο Κ. Ζίβας ξεχνά ότι ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με τα προσόντα και την αξιολόγηση όσων επιλέχθηκαν και όσων ήταν υποψήφιοι, οι δε διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών γέμισαν  από πρώην και υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ας δει τί έγινε στην Κρήτη). Το opengov  ήταν ακόμα μια εξαπάτηση του λαού από την κυβέρνηση Παπανδρέου αφού αντί για διαφάνεια και αξιοκρατία, είδαμε πλήρη απόκρυψη των στοιχείων επιλογής και σκανδαλώδη αναξιοκρατία και ευνοιοκρατία των "ημετέρων"

Αυτό ήταν το παρελθόν και η πραγματικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου και ας μη βιάζεται  ο Κ. Ζίβας να προεξοφλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει όσα δεσμεύεται προεκλογικά. Το ό,τι το έκανε αυτό ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς, δεν σημαίνει ότι θα το κάνει και ο Α. Τσίπρας.
  Ας τον ψηφίσουμε πρώτα και μετά να δούμε αν θα είναι συνεπής και  ας μην προεξοφλούμε την ασυνέπεια του επειδή οι προηγούμενοι ήταν ασυνεπείς.
Μια ελπίδα υπάρχει, ας μην της γυρίσουμε την πλάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου