Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ...

του Νίκου Δατσέρη

Καθώς οδηγούμαστε στην τελική ευθεία των πιο κρίσιμων αλλά και ιστορικών εκλογών της σύγχρονης Ελλάδας, πλησιάζει η ώρα που οι Έλληνες θα κληθούμε να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Η ιστορικότητα των στιγμών ξεπερνάει τα στενά κομματικά πλαίσια όπως τα έχουμε μέχρι τώρα γνωρίσει και θέτει σε αμφισβήτηση τα όρια και το περιεχόμενο των ιδεολογικών χώρων για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία.

Αιτία γιαυτή την αλλαγή συμπεριφοράς της κοινωνίας δεν είναι άλλη από την ωμή, απροκάλυπτη και απάνθρωπη βία που της ασκούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι κυβερνώντες τη χώρα, ακολουθώντας πιστά τις εντολές της Ε.Ε. και της Τρόικας, που έχει εξουσιοδοτηθεί από τους εταίρους μας να εφαρμόσει στην Ελλάδα το ποιό απάνθρωπο οικονομικό πρόγραμμα που είδαμε ποτέ.

Η παρέα των δυναστών της χώρας μας συμπληρώνεται από το εγχώριο και διεθνές κατεστημένο που τόσα χρόνια απομυζούν τους εθνικούς πόρους και τη δημόσια περιουσία, έχοντας στήσει με τους άλλοτε κραταιούς πολιτικούς σχηματισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ένα αέναο γαϊτανάκι διαπλοκής, διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι πολυεκατομμυριούχοι στη χώρα μας την τελευταία τετραετία έχουν αυξηθεί και οι 505 πιο πλούσιοι Ελληνες έχουν 60δις προσωπική περιουσία η οποία μεταξύ του 2012 και 2013 αυξήθηκε κατά 20% τη στιγμή που ο μέσος Έλληνας φτωχοποιημένος δοκιμάζονταν από τα μέτρα που εφάρμοζαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις με τις οδηγίες των εταίρων μας. Κυβερνήσεις που με το βεβαρυμένο παρελθόν τους από σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες, ήταν εύκολο να χειραγωγηθούν και να μετατραπούν σε πρόθυμους εκτελεστές των εντολών της Μερκελοκρατούμενης Ευρώπης.Μιας Ευρώπης της οποίας η συνοχή δοκιμάζεται μέσα στις μυλόπετρες της λιτότητας και της σκληρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζεται κατ´εντολήν της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία γνωρίζει ότι το συμφέρον της Γερμανικής πλουτοκρατίας περνά μέσα από τη δυστηχία του Ευρωπαϊκού Νότου. 


Χώρες με επιρροή και δύναμη τα προηγούμενα χρόνια όπως η Γαλία, παραδόθηκαν στην οικονομική πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία, έχοντας την ατυχία να κυβερνώνται από χαμηλού κύρους προσωπικότητες που δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν τον αντίλογο και να προωθήσουν την Ευρωπαϊκή κουλτούρα και τις κοινωνικές αξίες που οι προκάτωχοί τους είχαν σαν οδηγό όταν οραματίζονταν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα τα παραπάνω έχουν κλειδωνίσει την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ενωμένη Ευρώπη, έχοντας γιγαντώσει τα κινήματα του Ευρωσκεπτικισμού και ιδιαίτερα της άκρας δεξιάς, η οποία ως γνωστό θρέφεται από την ανέχεια , τον οικονομικό αποκλεισμό , την ανεργία και την ξενοφοβία που προκαλεί η παρατεταμένη λιτότητα.

Η έλλειψη ηγετών με όραμα, η κατάληψη της εξουσίας από μετριότητες που τις περισσότερες φορές επιβάλλονται στους λαούς μέσω των ΜΜΕ, που ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο της Ε.Ε. , επέτεινε το δράμα που ζει η ελληνική κοινωνία.
Χρησιμοποίησαν σαν παραπέτασμα καπνού έναν άνευ προηγουμένου επικοινωνιακό πόλεμο τον οποίο δέχθηκε η χώρα μας και ο λαός της, για να καλύψουν τη συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια να σώσουν τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας , της Γαλίας και της Βρετανίας από τα Ελληνικά ομόλογα, εις βάρος όχι μόνο του Ελληνικού λαού αλλά εις βάρος και όλων των λαών της Ε.Ε..

Σήμερα μετά από τρία-τέσσερα χρόνια έχει φανεί πλήρως ποιός ήταν ο σκοπός των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που μας επιβλήθηκαν. Οι ίδιοι οι Γερμανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα γιαυτούς και συγκεκριμένα για τις ιδιωτικές τράπεζες που είχαν τα Ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο τους.

Το διεθνές δίκαιο όσο αφορά τις πληρωμές των κρατικών ομολόγων δεν ήταν ευνοϊκό για τους κατόχους τους.Θα πρέπει να διευκρινιστεί επιτέλους ότι η αγορά των ομολόγων σε καμιά περίπτωση δεν είναι δάνειο αλλά επένδυση στην οικονομία μιας χώρας.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι το επιτόκιο το οποίο απολαμβάνουν οι ομολογιούχοι ενσωματώνει και τους κινδύνους που εμπεριέχει η οικονομία κάθε χώρας που τα εκδίδει. Δηλαδή όσο μεγαλύτερο το επιτόκιο των ομολόγων, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο για τον επενδυτή. Στην περίπτωση του Ευρώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. Η Ε.Ε. έχει ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Τα επιτόκια των ομολόγων της κάθε χώρας είναι διαφορετικά, ενώ ο επενδυτής αγοράζει το ίδιο νόμισμα. Σήμερα ο επενδυτής ομολόγων μπορεί να αγοράσει ομόλογα σε ευρώ από τη Γερμανία με επιτόκιο 0,5% ,από την Γαλία με 2%, από την Ισπανία με 4% και από την Ελλάδα με 9%. Τι σημαίνει αυτό; Γιατί αυτές οι διαφορές; Γιατί φυσικά στο επιτόκιο ενσωματώνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της κάθε οικονομίας. Άρα οι επενδυτές "προπληρώνονται" αυτό το ρίσκο και είναι υπεύθυνοι των επιλογών τους.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το σημείο που επιμελώς κρύβουν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στους λαούς τους.Για να σώσουν τα κέρδη κάποιων ιδιωτικών τραπεζών με τις οποίες εμφανέστατα είναι διαπλεγμένο και το Ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, αποφάσισαν μιά "κλινικά νεκρή " οικονομία σαν της Ελλάδας να την κρατήσουν στην εντατική με μηχανική υποβοήθηση δίνοντάς της κρατικά δάνεια από τις χώρες της Ε.Ε. χωρίς ελπίδα επιστροφής, ώστε να πληρωθούν τα Ελληνικά ομόλογα που κατείχαν οι ιδιωτικές τράπεζες με τα χρήμματα των φορολογουμένων τους.

Το αποκορύφωμα της βρωμιάς και του θράσους των εν Ελλάδι αντιπροσώπων τους, των κυρίων Σαμαρά και Βενιζελου και των πέριξ αυτών παπαγάλων, είναι ότι ζητάνε από τον Ελληνικό λαό να συλλογιστεί τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς που επωμίστηκαν το κόστος των Ελληνικών ομολόγων , τη στιγμή που δεν τους λυπήθηκαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους.

Δυστηχώς γιαυτούς όμως, δεν μπορούν να αποκρύψουν για πολύ την αλήθεια από τους λαούς τους. Η κατασυκοφάντηση της Ελλάδας και των Ελλήνων ώστε να γίνουμε στόχος και να αποπροσανατολίσουν τους Ευρωπαίους πολίτες για το ποιός ευθύνεται για τα χρήμματα που πλήρωσαν για την Ελλάδα αρχίζει να μην βρίσκει ανταπόκριση και όλο περισσότεροι Ευρωπαίοι έρχονται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα.

Οι φωνές ενάντια στη λιτότητα αυξάνουν και από το νότο και από το Βορά της Ευρώπης. Το αίτημα για μια Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο, μία Ευρώπη με αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της, τίθεται επιτακτικά όσο ποτέ άλλοτε. Κοινωνικές ζυμώσεις έχουν αρχίσει από την Ελλάδα, που σαν το βασικό πειραματόζωο  έχει πληγεί περισσότερο και επεκτείνονται στον υπόλοιπο Νότο. Η περίπτωση της Ισπανίας με την θεαματική άνοδο του κινήματος των Podemos και η δημοσκοπική καταβαράθρωση του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας στην τρίτη θέση, μας δείχνει τη συνέχεια.

Ιταλοί αξιωματούχοι , οικονομολόγοι και αναλυτές, με δηλώσεις τους περιμένουν από την Ελλάδα να ξεκινήσει μια αλλαγή που θα "συμπαρασύρει" τον Ευρωπαϊκό Νότο και στην συνέχεια την υπόλοιπη Ευρώπη, για θέσει μετ´επιτάσεως την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής ώστε  να μπουν μπροστά και πάλι τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη, πάνω από τις αγορές και τα κέρδη των ολιγοπωλίων.

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. αλλά και της Γερμανίας "προσαρμόζονται" στην καινούργια πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, οι "γωνίες" στρογγυλεύονται και δημιουργούν το υπόβαθρο για αλλαγή στάσης σχετικά με τη λύση που πρέπει να δωθεί στο ζήτημα της Ελλάδας. Όλο και περισσότεροι συμφωνούν με την άποψη ότι το πρόβλημα είναι συστημικό και αφορά αδυναμίες του τρόπου που λειτουργεί η νομισματική ένωση, άρα και Ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αυτή η στροφή στην Ε.Ε. δεν προέκυψε από ξαφνική επιφώτηση των εταίρων μας αλλά είναι προϊόν της αλλαγής που έχει συντελεσθεί στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό, της απίστευτης αντοχής που επιδεικνύει ο λαός μας απέναντι στην στρατηγική κατατρομοκράτησης, φόβου και ανασφάλειας που επιχειρείται από το ντουέτο της συμφοράς Σαμαρά-Βενιζέλου συνεπικουρούμενο από το πολιτικό-απολίτικο μόρφωμα της εγχώριας διαπλοκής το ΠΟΤΑΜΙ. Ένας λαός που αν και φτωχοποιημένος, με κατεστραμμένες κοινωνικές δομές, κατάφερε, κόντρα στον μεγαλύτερο προπαγανδιστικό μηχανισμό που έχει στηθεί σε χώρα από την εποχή του Γκέμπελς, με όπλο την αλληλεγγύη ,να αντισταθεί και να βάλει δυναμικά στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή το ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με αυτό την ελπίδα για αλλαγή του σκηνικού που θα φέρει την αισιοδοξία σε Ελλάδα και Ευρώπη, που θα βάλει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής, πάνω από την ευημερία των αριθμών και των κερδών.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και η πατρίδα μας μετά από πολλά χρόνια ανυποληψίας, βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων. Ο λαός μας βρήκε στο ΣΥΡΙΖΑ την ηθική καθαρότητα μέσα σε ένα διευθαρμένο πολιτικό κατεστημένο και έχει εναποθέσει τα όνειρά του για το μέλλον και το μέλλον των παιδιών του. Είναι ο πολιτικός χώρος που χωρίς "βαρίδια" και εξαρτήσεις, θα αναλάβει το βάρος να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και τους Έλληνες από την ανθρωπιστική κρίση  που τον καταδίκασαν ερήμην τα μνημόνια που του εφάρμοσαν, ενώνοντας όλους τους Έλληνες, καλώντας τους να υπερβούν στενούς κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους.

Από αυτό το προσκλητήριο δεν πρέπει κανένας μας να είναι απών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου