Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

1η Μαΐου 1910


του Ματθαίου Φιλιππάκη

Το έτος 1910 ο Πλάτων Δρακούλης με τίτλο «Ανάγκη Εργατικού κόμματος» γράφει τα παρακάτω:

«Ο εργάτης είναι πτωχός και ουδένα λόγο έχει να είναι ευχαριστημένος εκ της καταστάσεώς του. Συναισθάνεται ότι είναι αδικημένος από την κοινωνίαν και αν δεν το συναισθάνεται η αναισθησία αυτή είναι κακόν έτι χειρότερον από την πτωχείαν. Ο Εργάτης οφείλει να γνωρίζει ότι μόνη η εργασία του είναι οπού παράγει όλα τα αγαθά του βίου και οφείλει προσέτι να γνωρίζει ότι άλλος χαίρεται και απολαμβάνει τα αγαθά ταύτα. Ας το είπωμεν καθαρά. Η τάξις των κεφαλαιούχων εξουσιάζει τα μέσα της παραγωγής του πλούτου της χώρας , δηλαδή τα εργοστάσια , τα ατμόπλοια , τους σιδηρόδρομους , τας τράπεζας και το έδαφος . Δια να προμηθευθείς ενδύματα , τροφάς και στέγην πρέπει να γίνει χρήσις και του εδάφους και των μηχανών. Εάν λοιπόν μία τάξις εξουσιάζει αυτά τα απαραίτητα μέσα της παραγωγής είναι προφανές ότι η τάξις αυτή ημπορεί να απαιτήσει παρά σου του εργάτου (παρά της τάξεως δηλαδή η οποία δεν τα εξουσιάζει ) οσονδήποτε ενοίκιον ευαρεστείται δια την χρήσιν αυτών. Και τι ευαρεστείται να απαιτεί; Παν ότι παράγεις , εκτός μόνον του ολίγου εκείνου το οποίον καλείται «μισθός» και το οποίον σου επιτρέπει να κρατείς , τόσον μόνον όσον αρκεί να συντηρείς την απλήν ύπαρξή σου».

Ήταν η εποχή της αφύπνισης των εργαζομένων που ήδη σε όλο τον κόσμο εξεγείρονταν κατά του Κεφαλαίου με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των Χωρών Ενωθείτε» όπως το ανέδειξε το κομμουνιστικό μανιφέστο του Μάρξ από το 1848. Με τον καιρό η συζήτηση επικεντρώνονταν στην ανάγκη δημιουργίας Εργατικών Κομμάτων , Εργατικής Δ/θνούς κ.τ.λ. για την γενίκευση της Επανάστασης και την ανάληψη της εξουσίας . Ο Λένιν πρώτος διατύπωσε στις αρχές του 20ου αιώνα τη θεωρία για την δημιουργία εργατικών κομμάτων νέου τύπου , αυτά που αργότερα ονομάστηκαν κομμουνιστικά. Ένα τέτοιου τύπου κόμμα οργάνωσε την πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Σε όλες τις χώρες έκτοτε άρχισαν να δημιουργούνται κομμουνιστικά κόμματα τα περισσότερα παράνομα. Στην Ελλάδα το 1918 ιδρύθηκε το ΚΚΕ ως μετεξέλιξη του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος). Με την ίδρυση και της Κομμουνιστικής Δ/θνούς οι εργατικοί αγώνες με συντονισμένο βήμα εφάρμοσαν τακτικές που οδήγησαν στην ανάπτυξη ισχυρών επαναστατικών απελευθερωτικών κινημάτων του 20 αιώνα που έδωσαν ραγδαία ώθηση στην προοδευτική πορεία της ανθρωπότητας με πρωτοφανείς διαστάσεις στην έως τώρα ιστορία και κατά σύνοψη:

  1.Δημιουργήθηκαν πλήθος Εργατικών Σοσιαλιστικών Κρατών με κατάργηση της μεγάλης ατομικής ιδιοκτησίας , κοινωνικοποίηση του πλούτου , κατοχύρωση της οικονομικής και κοινωνικής ισότητας π.χ. μηδέν ανεργία , δωρεάν παιδεία , ιατρική περίθαλψη , κατοικία , θέρμανση , ενέργεια . γενική συνταξιοδότηση , πλήρες δίκτυο δομών κοινωνικής υποστήριξης των ασθενέστερων .
 2. Διευρύνθηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κοινωνικές δομές υποστήριξής τους στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο (κοινωνικό κράτος) ως αποτέλεσμα υποχώρησης του κεφαλαίου προκειμένου να αποσοβηθεί η περεταίρω εξέλιξη της επανάστασης.
3. Καταργήθηκε η αποικιοκρατία και δημιουργήθηκαν πλήθος ανεξάρτητων κρατών τα οποία άρχισαν να αναπτύσσονται και προς όφελος των εργαζομένων.
4. Ηττήθηκε οριστικά ο ναζισμός και φασισμός στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και τις κομμουνιστικές αντιστασιακές οργανώσεις και αποκαλύφθηκε ιστορικά η προσπάθεια του Κεφαλαίου για την αλλοτρίωση και αποκτήνωση των εργαζομένων σε φθαρτά γρανάζια παραγωγής.
  5. Επιβλήθηκε από το κομμουνιστικό σύμφωνο της Βαρσοβίας μια μακρά χρονική περίοδο Ειρήνης (αυτό που η δύση ονομάζει Ψυχρό πόλεμο) μέσα στην οποία οι λαοί μπόρεσαν να επουλώσουν τις πληγές δύο παγκοσμίων πολέμων και να ευημερήσουν.
Οι κατακτήσεις αυτές έγιναν με κόστος εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών , δολοφονημένων και βασανισμένων συνειδητών αγωνιστών , αναγκαστικά και άλλων αθώων ή μη υπάρξεων επειδή και η κρίση της Ιστορίας , πάντοτε πίπτει αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων. Η αντικειμενική εξέταση της ιστορίας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα παραπάνω και για να μη θεωρηθεί ότι είναι απόψεις που ασπάζονται μόνο οι κομμουνιστές θυμίζω τι είπαν το 1990 μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Καραμανλής : «τώρα πιά δεν θα κοιμάμαι ήσυχος στο προσκεφάλι μου « . Παπανδρέου: «Στην Ανατολή ζήσαμε την οικονομική δημοκρατία και στη Δύση την πολιτική δημοκρατία , φοβάμαι ότι τώρα θα χαθούν και τα δύο». Πράγματι σήμερα κανείς δεν κοιμάται ήσυχα , συνεχείς πόλεμοι , διαλύσεις κρατών μεταναστεύσεις εκδιωγμένων , φτώχεια , ανεργία , η οικονομική και η πολιτική δημοκρατία εξαφανίζονται και στη θέση τους ξαναμπαίνει η πλήρης αυταρχική κυριαρχία του Κεφαλαίου. Τα λόγια του Πλάτων Δρακούλη το 1910 είναι και πάλι επίκαιρα . Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς τιμούμε με απεργία και όχι με αργία τις θυσίες που έγιναν για να γίνουν ως παραγωγοί οι μόνοι αποδέκτες των ωφελημάτων σε μια αδελφωμένη κοινωνία όπου δεν θα υπάρχουν κηφήνες και αφεντικά . Η Εργατική Πρωτομαγιά ειδικά σήμερα δεν πρέπει να είναι επέτειος ή μνημόσυνο αλλά σύμβολο και πάλι μιας νέας αρχής για την οριστική ανατροπή του Καπιταλισμού και την μετάβαση στην μόνη ανθρώπινη , την πανανθρώπινη σοσιαλιστική κοινωνία. Φλωράκης: ο 21ος αιώνας θα λήξει ως αιώνας των μεγαλύτερων λαϊκών επαναστάσεων (1990 ). 

Φιλιππάκης Ματθαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου