Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας στην περιοχή μας διαπιστώνεται από τους ελέγχους και τις καταγγελίες εργαζομένων

Tην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς το καθεστώς και τους όρους εργασίας αλλά και την επέκταση του προβλήματος της ανασφάλιστης εργασίας, διαπιστώνουν με τους ελέγχους που διενεργούν το διάστημα αυτό τόσο η Επιθεώρηση Εργασίας όσο και κλιμάκιο του ΙΚΑ.

Το πρόβλημα λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί την Τετάρτη στην Αθήνα, συνοδευόμενος πιθανόν και από εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, προκειμένου να συναντήσει τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στην Αθήνα.

Από το πλήθος των καταγγελιών εργαζομένων τόσο στο 15512 (ειδική τηλεφωνική γραμμή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας) αλλά και από τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί το ίδιο το Εργατικό Κέντρο με την Επιθεώρηση Εργασίας και από την ενημέρωση για τη γενικότερη κατάσταση, όπως την αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, φαίνεται πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει όσον αφορά την ανασφάλιστη εργασία και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Πεπόνης.

Η άσχημη αυτή κατάσταση έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενόψει της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης και την ψήφιση μέσα στο Μάιο, του νομοσχεδίου που δεσμεύτηκε να φέρει η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της διαδικασίας διαμεσολάβησης, την αύξηση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση άλλων, σχετικών μνημονιακών διατάξεων. Πολλοί από τους εργοδότες σπεύδουν, εντείνοντας τις πιέσεις τους για υπογραφή ατομικών συμβάσεων, είπε ο κ. Πεπόνης, καταγγέλλοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν και εκείνοι που εκβιάζουν εργαζόμενους να υπογράφουν για την είσπραξη μισθού μεγαλύτερου από του χρηματικού ποσού που πραγματικά εισπράττουν, ενώ εργάζονται περισσότερο.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου