Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

O Δημήτρης Κουνενάκης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των Δήμων

Διαβάζοντας τις αντιδράσεις των Δήμων και άλλων φορέων αλλά και πολιτικών κομμάτων, θεωρήσαμε πως αυτή η πράξη ουσιαστικά «δημεύει» τα οικονομικά των Δήμων κλπ και ουσιαστικά οι Δήμοι αποστερούνται των διαθεσίμων τους για μισθούς, λειτουργικά έργα κλπ.
Τρομάξαμε από τις δηλώσεις και το κλίμα που δημιουργήθηκε σε μια περίοδο όπου η κινδυνολογία και ο τρόμος είναι καθημερινή τακτική.

Διαβάζοντας την πράξη αλλά ακούγοντας και τις συζητήσεις προκύπτουν άλλα συμπεράσματα:

1. Δεν πρόκειται ούτε για δήμευση ούτε για δέσμευση αλλά για τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος των διαθεσίμων με την έκδοση ρέπος. Ουσιαστικά δηλαδή είναι ένας εσωτερικός δανεισμός και οι φορείς παίρνουν ρέπος. Η κατάθεση αυτή έχει επιτόκιο γύρω στο 2,5%

 2. Διασφαλίζονται τα χρήματα των Δήμων και υπάρχει πρόβλεψη ότι υπάρχει σε οποιαδήποτε περίπτωση κινδύνου πλήρης αποζημίωση.

3. Η επένδυση σε ρέπος είναι δεκαπενθήμερη και εν τω μεταξύ οι Δήμοι προσδιορίζουν τις ανάγκες τους σε μισθούς, λειτουργικά, υποχρεώσεις σε τρίτους, έργα και τα υπόλοιπα επενδύονται σε ρέπος. Εξαιρούνται επίσης τα χρήματα από τα ανταποδοτικά και οι καταθέσεις στο Παρακαταθηκών. Επομένως ουδείς κίνδυνος για τη λειτουργία των Δήμων. Αντιθέτως υπάρχει και όφελος από την κατάθεση.

4. Το μέτρο είναι προσωρινό και προφανώς έχει σχέση με την πιστωτική ασφυξία. Ο κίνδυνος είναι να μην μπορέσει το Κράτος να πληρώσει. Αλλά τότε οι πάντες θα μπουν σε άλλη φάση που προφανώς δεν επιθυμεί κανείς και ούτε κανείς μπορεί τότε να μείνει στο απυρόβλητο.

5. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν πρέπει να αποτελούν κανόνα διοίκησης. Τις ζήσαμε έντονα το προηγούμενο διάστημα που οι Δήμοι και Πολίτες υπέστησαν οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

6. Δεν δικαιολογείται ο αιφνιδιασμός και η έλλειψη συνεννόησης με την ΤΑ για τόσο σοβαρά θέματα.

7. Η ΤΑ πρέπει να υπερασπίσει την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της απέναντι στην Κεντρική Εξουσία. Επίσης είναι λογικό να ζητά διευκρινίσεις και διασφαλίσεις.

8. Είναι όμως τουλάχιστον αντιφατικό να διαμαρτύρονται για αυτή την εξέλιξη και να παριστάνουν τους προστάτες της Τ.Α. εκείνοι που διέλυσαν την αυτοδιοίκηση, της στέρησαν το 65% περίπου των πόρων, απέλυσαν χρήσιμο προσωπικό, υποβάθμισαν το θεσμό και καθιέρωσαν μηχανισμούς για τον ασφυκτικό έλεγχο της.

9. Είναι επίσης κατανοητό γιατί η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια παρά τις όποιες ενστάσεις για τον τρόπο που επέλεξε. Σε μια δύσκολη φάση διαπαγματεύσεων οι πιστωτές χρησιμοποιούν την πιστωτική πίεση και ασφυξία ως βασικό μέσο πίεσης. Και η πίεση έχει στόχους την μείωση τω μισθών, των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς, τις απολύσεις δηλαδή όλα εκείνα που μας οδήγησαν στη καταστροφή.

10. Σε αυτή τη φάση ποιος θέλει υποχωρήσεις αυτής ης μορφής; Οι Δήμοι και οι φορείς είναι αμέτοχοι; Εφ όσον υπάρξουν κίνδυνοι για τη χώρα και την κοινωνία, δεν πρέπει να έχουμε θέση;. Μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι η και αντίθετοι; Όταν η Χώρα καταρρεύσει η εξαναγκασθεί σε άτακτες υποχωρήσεις τι έννοια έχουν οι επί μέρους θεσμοί και ομάδες;
 
Θεωρώ ως εκ τούτου, όπως προκύπτει άλλωστε και από τις εξελίξεις, ότι και με την αυτονόητη προσπάθεια για τη διασφάλιση του Αυτοδιοίκητου των Δήμων, η Κοινωνία και οι Φορείς πρέπει να είναι αλληλέγγυοι στην Εθνική Προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η πορεία προς υποβάθμιση της Ελληνικής Κοινωνίας.

Άγιος Νικόλαος 27/4/2015
Δημήτρης Κουνενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου