Κυριακή, 3 Μαΐου 2015

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015


του ΝΙΚΟΥ ΛΑΖΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 Σήμερα γιορτάζουμε τη μεγάλη μέρα της εργατιάς, των αγώνων και των θυσιών για τη καθιέρωση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα δικαιώματα για Άδειες, επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, λοχείας για τις γυναίκες, παιδικούς σταθμούς, καλύτερες κι ανθρώπινες αμοιβές και καλύτερες σχέσεις εργασίας. Ο εργαζόμενος δεν είναι εξάρτημα παραγωγής, αλλά κοινωνικός εταίρος με φωνή και γνώμη.

        Τα δικαιώματα αυτά, συν της απεργίας, απειλούνται σήμερα με κατάργηση, πολλά έχουν ήδη καταργηθεί, αν και είναι κατοχυρωμένα από τα συντάγματα όλων των πολιτισμένων χωρών ! Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί. Σήμερα όντως, υπάρχει μια πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά χρόνια, οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση την οποία καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος, ο μικροσυνταξιούχος, ο συμβασιούχος, ο μικρομεσαίος, ο νέος, χωρίς να φταίει σε τίποτε.

        Η κρίση αυτή είναι του συστήματος, του καπιταλισμού. Είναι η υπερ-συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής εξουσίας σε λίγα χέρια. Τα τελευταία 5 χρόνια διπλασιάστηκαν οι δισεκατομμυριούχοι. Το 1% του πληθυσμού της γής κατέχει το 50% του πλούτου της. Το 1/3 ζεί με 1-2 δολάρια την ημέρα. Η διαφορά πλούτου-φτώχειας συνεχώς διευρύνεται σε βάρος της φτώχειας. Η πρόσβαση του εργαζόμενου στην Δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κατοικία συνεχώς αδυνατίζει. Η αναδιανομή του πλούτου ξεχάστηκε αν και η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει εξασφαλίσει την παραγωγή προϊόντων μεγάλων ποσοτήτων. Ο μεγάλος ανταγωνισμός και η δίψα του αδηφάγου κεφαλαίου για μεγάλα κέρδη, καταφεύγει στα φτηνά εργατικά χέρια που παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί ! Επανέφερε τον εργασιακό Μεσαίωνα λόγω έλλειψης αντίπαλου δέους, αφού ασκεί και την πολιτική εξουσία, εξαγοράζοντας τους πολιτικούς. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας με τα Μνημόνια. Χαμηλοί μισθοί και συντάξεις πείνας, ανεργία, οικονομική δυσπραγία, πτώση της αγοράς, δημόσιο έλλειμμα, δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος. Ποιός θα πληρώσει τα ασήκωτα αυτά βάρη ; Ο συνήθης ύποπτος, ο λαός, που είναι ο πρώτος στόχος κάθε μέτρου λιτότητας, η εύκολη λεία !

        Το πολιτικό σύστημα της αναξιοκρατίας, του ρουσφετιού, της μίζας, της αρπαχτής του μεγάλου κεφαλαίου και της διαφθοράς, έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και δείχνει ένα σκοτεινό μέλλον. Οι πολιτικοί της συμφοράς έχουν φροντίσει να’χουν ετεροδικία. Οι λαμογιές τους, οι καταχρήσεις τους, οι μίζες τους, έχουν παραγραφεί, άρθρο 86 του Συντάγματος. Βατοπέδι, Siemens, Τοξικά Ομόλογα, διάφορες λίστες, Lagard κλπ. Δεν υπάρχει γι’αυτούς τιμωρία ! Διάφοροι πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό, 600 δις ευρώ σε ξένες τράπεζες, κατά το Spiegel. Ασφαλώς τα περισσότερα από αυτά είναι αδήλωτα, αφορολόγητα. Με φορολογία έστω και 20% θα’ χαμε 120 δις έσοδα και δεν θα χρειαζόμασταν κανένα μνημόνιο.


Θα μπορούσαμε, με πίεση όπως έκαναν οι Γερμανοί κι Ισπανοί να αποσπάγαμε κάποια ποσά. Έχουμε στοιχεία, όπως τη λίστα Lagand. Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση ; Μάλλον όχι για την ώρα διότι υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά ελπίζουμε στη νέα κυβέρνηση.

Το σταμάτημα της φοροδιαφυγής θα μας βγάλει απ’ το φαύλο κύκλο του υπέρογκου και μη βιώσιμου χρέους που απειλεί το μέλλον των παιδιών μας Θα γίνουμε μουσαφίρηδες στον τόπο μας. Ας ελπίσουμε πως τώρα τα κολαστούν τα σκάνδαλα, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι και θα κατασχεθούν οι παράνομες περιουσίες τους.

Η χώρα για να βγει απ’ τη δίνη που ‘χει περιέλθει πρέπει ν’ ακολουθήσει ένα δρόμο ανάπτυξης μακριά απ’ τη λιτότητα και την ύφεση που μας έχουν επιβάλει. Η αγοραστική ικανότητα του λαού ν’ αυξηθεί και να τονωθεί η αγορά και να μειωθεί η ανεργία. Με ύφεση, κλείσιμο καταστημάτων, ανεργία, διαρκώς θα δανειζόμαστε με επαχθείς όρους αυξάνοντας το δημόσιο χρέος χάνοντας και την αξιοπρέπεια μας. Το χρέος μας είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες αυτής της σύγχρονης σκλαβιάς. Να απαιτήσουμε οι Τράπεζες να δανειοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ν’ ανεβάσουν το τζίρο τους για νέες θέσεις εργασίας.

Έτσι θα εισρεύσει χρήμα στα Δημόσια και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία λεηλατήθηκαν πριν τρία χρόνια με το κούρεμα. Είναι γνωστό πως επί δεκαετίες τα αποθεματικά των ασφ. ταμείων κατατίθενται στις τράπεζες χωρίς τόκο, οι οποίες τα δάνειζαν στη συνέχεια με τόκο μέχρι 25% ! Αυτό είχε ως συνέπεια να μειώνονται τα ποσά τους λόγω πληθωρισμού. Επίσης οι κυβερνήσεις τα τζογάρισαν σε τοξικά ομόλογα για να πάρουν μίζες οι επιτήδειοι με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των ταμείων.

        Σήμερα μας λεν δεν είναι βιώσιμα, αμ’ βέβαια πώς να ‘ναι, και χρειάζονται νέες περικοπές και νέα μνημόνια με νέες αλυσίδες. Αυτός ο δρόμος δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Μας έφερε την καταστροφή. Είναι καιρός να πούμε άλλο ένα μεγάλο ΟΧΙ !

        Υπάρχει η αντίληψη, παραπληροφόρηση στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία και πολλές φορές κακοπροαίρετη, πως οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και καλοπερασάκηδες, παίρνουν μεγάλες συντάξεις και ζουν εις βάρος του Ευρωπαίου φορολογούμενου ! Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η αλήθεια είναι πως στη Ελλάδα δουλεύουμε πάνω από 2.000 ώρες το χρόνο, ενώ στις χώρες της Ευρώπης 1.500 περίπου και οι συντάξεις μας είναι 66% μέχρι 500 ευρώ, 10% μέχρι 700,00, 10% μέχρι 1.000,00, 10% μέχρι 1.500,00 και το υπόλοιπο 5% πάνω από 1.500,00.

        Η Γερμανία απ’ την κρίση της Ελλάδας έχει κερδίσει 80 δις περίπου ! Ετσι καταρρίπτεται σιγά-σιγά η παραπληροφόρηση του γερμανικού λαού απ΄ το κίτρινο και ανθελληνικό Τύπο, πως οι Γερμανοί μας συντηρούν ! Τουναντίον, εμείς συντηρήσαμε αναγκαστικά, τα στρατεύματα της κατοχής τους και ζητάμε τις νόμιμες αποζημιώσεις και το κατοχικό, αναγκαστικό δάνειο.

        Ζητάμε μια Ευρώπη των λαών με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως ορίζει η ιδρυτική της διακήρυξη, μιας ταχύτητας και όχι δύο, μια του Βορρά και μια του Νότου.
        Για μας τους εργαζόμενους, μονόδρομος είναι η ενότητα και ο αγώνας μας για μια θέση στον ήλιο της δικαιοσύνης.
Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος !
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά.


Ν.Λάζος 
Άγιος Νικόλαος Λασιθίου Κρήτης
Αμμουδάρα 154, ΤΚ 72100

Tο κείμενο αποτέλεσε το χαιρετισμό του κ. Ν. Λάζου στη συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2015 στην Πλατεία Αγ. Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου