Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ερυθηματώδη Λύκου

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη προσπαθούν καθημερινά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της συχνά εύθραυστης υγείας τους εξαιτίας του λύκου-ενός αυτοάνοσου νοσήματος που μπορεί να επιφέρει σοβαρή βλάβη σε πολλά μέρη του σώματος όπως στο δέρμα, στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους νεφρούς κ.α.
 
Στη χώρα μας προσβάλλει περίπου 3-5 ανθρώπους ανά 10.000 κατοίκους. Εννέα από τους δέκα ασθενείς είναι γυναίκες.  Οκτώ στους εκατό των νεοδιαγνωσμένων ασθενών με λύκο είναι γυναίκες ηλικίας από 15 έως 44 ετών δηλαδή στην πιο κρίσιμη ηλικία για σπουδές, δημιουργία οικογένειας, επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη.
 
Σήμερα βέβαια με την πρόοδο της έρευνας και την καλύτερη κατανόηση της νόσου η πρόγνωση των ασθενών με Λύκο βρίσκεται σε καλύτερο στάδιο απ ότι πριν από μια εικοσαετία και οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Λύκου όλες οι οργανώσεις ασθενών με Λύκο ανά τον κόσμο κάνουν έκκληση για αύξηση των κρατικών και ιδιωτικών κονδυλίων για έρευνα, στοχοθετημένα  προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, των ίδιων των ασθενών, αλλά και του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο και την αναγνώριση του Λύκου ως ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας.
 
Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης στις μεγάλες πόλεις και των τεσσάρων νομών της Κρήτης.
 
Έτσι το Σάββατο 9/5/2015 εθελοντές του Συλλόγου διένειμαν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τον ΣΕΛ  σε κεντρικά σημεία.
Συγκεκριμένα:
  • Ηράκλειο – έξω από την Βικελαία Βιβλιοθήκη στα Λιοντάρια
  • Ρέθυμνο – έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου
  • Χανιά – έξω από την Δημοτική Αγορά
  • Άγιος Νικόλαος – Κεντρική Πλατεία της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου