Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Ταγματάρχης Δετοράκης: Ο κριτσώτης ήρωας που δεν υπέκυψε στους Γερμανούς που τον πίεζαν να μάθουν τα μυστικά των Ελληνικών ΟχυρώνΜετά το τέλος της πολιορκίας των οχυρών της γραμμής Μεταξά τον Απρίλιο του΄41, οι Γερμανοί θέλησαν να μάθουν τα μυστικά της κατασκευής τους από τους ίδιους τους Έλληνες που απέκρουσαν με επιτυχία όλες τις επιθέσεις τους, όσο σφοδρές κι αν ήταν.

Το ντοκουμέντο προέρχεται από το μουσείο φωτογραφίας Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής».
Η σπάνια λήψη έγινε μέσα σε μία ταβέρνα στο χωριό Κάτω Νευροκόπι και εικονίζει τον Γερμανό στρατηγό Μάτενκλοτ, διοικητή της 72ης Μεραρχίας (δεύτερος από αριστερά) να συζητά με τον ταγματάρχη Γεώργιο Δετοράκη, διοικητή του οχυρού Λίσσε (τρίτος από αριστερά).
 
Παρά την αφόρητη ψυχολογική πίεση που του άσκησαν οι Γερμανοί, δεν κατάφεραν να του αποσπάσουν καμία χρήσιμη πληροφορία για τις λεπτομέρειες της κατασκευής του οχυρού και τον τρόπο οργάνωσης της άμυνας.
Ο ταγματάρχης Δετοράκης παρέμεινε μέχρι τέλους αγέρωχος και με σφιγμένες τις γροθιές του πάνω στο τραπέζι.
 
Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Λαγός, που ερεύνησε την ιστορία της φωτογραφίας, μας επιβεβαιώνει το περιστατικό και προσθέτει ότι οι Γερμανοί σε αυτήν τη συνάντηση προσέφεραν επίμονα φαγητό στον Δετοράκη, αλλά και εκείνος παρά τη μεγάλη του πείνα δεν ακούμπησε το πιάτο.
Ήπιε μόνο μία γουλιά από τη μαυροδάφνη που του προσέφεραν και υπήρξε απόλυτα αρνητικός να συζητήσει στρατιωτικά μυστικά με τους Γερμανούς.
 
Ο συνταγματάρχης Μούλερ, διοικητής του 105ου Συντάγματος (πρώτος από δεξιά) και άλλοι Γερμανοί αξιωματικοί ζήτησαν από τον Έλληνα ταγματάρχη να τους παραδώσει έγγραφα και χάρτες που απεικόνιζαν τον τρόπο οχύρωσης της ελληνικής άμυνας.

Ο ταγματάρχης Δετοράκης όμως αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία.
Τους απάντησε πως δεν είχε τίποτα να τους δώσει, καθώς όλα είχαν καταστραφεί στις μάχες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γερμανός στρατηγός ρώτησε τον Έλληνα διοικητή πόσοι ήταν οι νεκροί στο οχυρό Λίσσε.
Ο ταγματάρχης Δετοράκης του απάντησε πως είχε μόνο έναν νεκρό.
Η απάντηση αυτή προξένησε πολλή μεγάλη έκπληξη στους Γερμανούς, γιατί είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες στο στρατό τους και πίστευαν ότι ανάλογη καταστροφή είχαν υποστεί και οι Έλληνες μέσα στα οχυρά.


Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λαγού »Η μάχη των οχυρών 6-10 Απριλίου 1941». Έκδοση Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς΄.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου