Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Έφυγε χθες από τη ζωή ο συμπολίτης μας καλλιτέχνης Νίκος Σωτηριάδης


Έφυγε χθες από τη ζωή ο συμπολίτης μας καλλιτέχνης Νίκος Σωτηριάδης σε ηλικία 56 ετών. Ο Ν. Σωτηριάδης υπέστη χθες το απόγευμα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και απεβίωσε παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτριών του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ο Νίκος Σωτηριαδης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1959. 

Ο πατέρας του , Χαράλαμπος Σωτηριάδης , με καταγωγή από το Καπίκιοϊ της Τραπεζούντας, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1923 και η μητέρα του, Ειρήνη Κουτσελάκη , κατάγεται απο την Καλαμαύκα Ιεραπέτρας και είναι γεννημένη το 1936. Από μικρός , μαζί με τον αδελφό του Παντελή, βρίσκονται με κάθε εκαιρία στο εργαστήριο του πατέρα τους όπου τους μυεί στα μυστικά της κατεργασίας των μετάλων. Ο Νίκος βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη μέθοδο της σφυρηλάτησης φύλλων μετάλλου.Την τέχνη αυτή είχε μάθει ο πατέρας τους Χαράλαμπος απο τον δικό του πατέρα Νικόλαο Σωτηριαδη χαλκουργό απο τον Πόντο. 

Έτσι τελειώνοντας το Λύκειο, ο Νίκος Σωτηριάδης γνωρίζει πολύ καλά να επεξεργάζεται αρκετά υλικά και να φτιάχνει ποικίλες κατασκευές. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια ασχολείται με την φωτογραφία συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και με την μουσική, παίζοντας τρομπόνι στην Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Αγίου Νικολάου απο την ηλικία των 10 ετών. Κατόπιν σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Ηράκλειο αλλά δεν θα εξασκήσει ποτέ αυτό το επάγγελμα. Μετα τις σπουδές του κατατάσσεται στον Ελληνικό στρατό όπου υπηρετεί ως Έφεδρος Αξιωματικός μέχρι το 1983. Μετά την θητεία του στον στρατό, επιλέγει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τέχνη που έμαθε στο εργαστήριο του πατέρα του και όχι αυτό που σπούδασε. Την ίδια απόφαση πήρε και ο αδελφός του Παντελής και ετσι δημιούργησαν απο κοινού εταιρεία που ασχολείται με την κατεργασία διαφόρων υλικών και ειδικά των μετάλλων. Η εταιρεία τους δραστηριοποιείται στον χώρο της γλυπτικής, του design και των ειδικών κατασκευών. 

Έτσι αρχίζει το μεγάλο ταξίδι στην τέχνη με τις ατομικές και την συμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής. Επισκέπτεται συστηματικά κυρίως τα αρχαιολογικά, αλλά και τα άλλα μουσεία σε όποιο τόπο και αν βρεθεί , διότι θεωρεί τους χώρους αυτούς φορτισμένους με την θετική ενέργεια της τέχνης αλλά και μοναδικούς χώρους σπουδής της. Έχει επιλέξει να εργάζεται στον γενέθλιο τόπο του. Είναι παντρεμένος με την Άννα Παπαδάκη – Σωτηριάδη, τραγουδοποιό και έχουν δύο παιδιά το Χαράλαμπο και την Κατερίνα. Έχει διατελέσει μέλος και πρόεδρος σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια συλλόγων και φορέων, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου