Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

“Κορώνα χάνεις, γράμματα κερδίζω”

της Όλγας Δρακάκη

Με μια προσεκτική ματιά στην ιστορία θα παρατηρήσουμε ότι μέχρι τώρα ο  πλανήτης κυβερνήθηκε με ευφημισμούς.

Δηλαδή με κατά συνθήκη ψεύδη, δηλαδή με την καθιέρωση και την επανάληψη στερεοτύπων, δηλαδή με την προπαγάνδα. Από τα αρχαία χρόνια η επιτυχημένη (για την εξουσία) αυτή μέθοδος χειραγωγεί της  κοινωνίες και διαχειρίζεται την επικρατούσα κάθε φορά ιδεολογία, που  αποσκοπεί στην αποβλάκωση  και το επιτυγχάνει κάνοντας την προπαγάνδα  ιδεολογία το ίδιο ανίκητη, όσον και η βλακεία που παράγει.

       Η Ιστορία αποκτά ενδιαφέρον όταν   οι επαναστάσεις ή οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις προκαλούν  Ρωγμές σ’ αυτό το status (που, αν με τη σειρά τους εκφυλιστούν, υποκύπτουν κι αυτές στην υιοθέτηση των δοκιμασμένων μεθόδων χειραγώγησης)

     Η εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση του ως άνω κανόνα, αλλά μία απ’ τις καλύτερες επιβεβαιώσεις του. Σήμερα, αν όχι πιο έντονα παρά ποτέ, αλλά ιδιαιτέρως έντονα, στο εποικοδόμημα της κοινωνίας (κυρίαρχα ιδεολογικά ρεύματα, τέχνες, ανθρώπινες σχέσεις) αποτυπώνονται οι ταξικές σχέσεις, μάλιστα στην πιο βάρβαρη εκδοχή τους, έτσι όπως ο νεοφιλελευθερισμός τις έχει οξύνει. Ποτέ άλλοτε η αντίθεση πλούτου - φτώχειας δεν ήταν τόσον αβυσσαλέα όσο σήμερα - ούτε καν επί φασισμού στον Μεσοπόλεμο.

         Ως ώρα η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων ήταν κοινό μυστικό, αλλά όσοι μιλούσαν για αυτό ή πάλευαν εναντίον του φαινομένου χαρακτηρίζονταν γραφικοί, συνομωσιολόγοι, λαϊκιστές, φαιοκόκκινοι και εξωθούντο στο περιθώριο οικονομικών πολιτικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης.


        Η Ελλάδα  στο κρεβάτι του Προκρούστη να παίζει το παιχνίδι “κορώνα χάνεις, γράμματα κερδίζω” η πατρίδα μας  θα πρέπει να είναι το πρώτο θύμα του τέρατος που τώρα βγαίνει στο φως. Ως τώρα το εν λόγω τέρας την έτρωγε χρησιμοποιώντας τα προσχήματα μιας ρητορικής που πρόκειται να εγκαταλείψει 

         Γιατί ??Ηδη το θηρίο μιλάει τη νέα γλώσσα. Στην (υψηλή) στρατηγική Τσίπρα, να διεκδικήσει «πολιτική λύση», η απάντηση του Βερολίνου δεν άργησε στιγμή: «Δεν νοείται πολιτική λύση χωρίς τις τεχνικές της προδιαγραφές». ΝΑΙΝΝΝΝΝ Συνοδευόμενη από έναν καγχασμό: «δεν καταλαβαίνουμε τι γλώσσα ομιλούν οι Ελληνες»...

«Στην δικιά μας όμως τα θέλουμε όλα τώρα……και για την ακρίβεια  την ζωή σας και την γη σας …!!!!»

Όταν λοιπόν μια Ένωση όπως η Ευρωπαϊκή έγινε Γερμανική και αντιμετωπίζει ένα μέλος της, την Ελλάδα σήμερα κι οποιονδήποτε άλλον αύριο, στη βάση του ακατανόητου, του αδιανόητου και του ανόητου, είναι επικίνδυνη, είναι, είναι «ένας γίγαντας με μυαλό νάνου», είναι για τα μπάζα πριν να κάνει μπάζα τον πλανήτη.

Για πρώτη φορά η χώρα αντιστέκεται. Τις επόμενες κρίσιμες μέρες η Γερμανία και οι συνέταιροί της θα χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου όσο πιο δυνατά μπορούν για να μην ακούγεται το δικό τους χτυποκάρδι.

 Για δύο κυρίως πράγματα. Τί θα γίνει αν η Ελληνική κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας ωθηθεί να καταφύγει σε δημοψήφισμα;

Τί θα γίνει αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών χωρίς να βγει απ΄την ευρωζώνη; Ποιός θα διαχειρισθεί τότε το φρενοκομείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου