Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Προς περιφερειάρχη Κρήτης και δήμαρχο Ηρακλείου, συνδιοργανωτές της συγκέντρωσης του "ναι στη στάση των δανειστών"


του Αλέκου Ανδρικάκη

Αξιότιμε κύριε περιφερειάρχη Κρήτης,
Αξιότιμε κύριε δήμαρχε Ηρακλείου,

Διαβάζω σε ιστοσελίδες ότι είστε από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης στο Ηράκλειο για το "ναι" στις προτάσεις των δανειστών. Ομολογώ ότι δεν έχω προσωπική ενημέρωση, αλλά αφού δεν το διαψεύσατε, προφανώς ισχύει.

Πριν απευθυνθώ σε εσάς, σκέφτηκα ότι πολλοί συνάδελφοί σας αιρετοί της αυτοδιοίκησης στη διπλανή Ιταλία, όπως της Νάπολης, κάλεσαν τους δημότες τους στους δρόμους για να φωνάξουν δυνατά ότι είναι υπέρ της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και να καταγγείλουν τους ευρωπαϊκούς εκβιασμούς σε βάρος μας. Σκέφτηκα ότι αφού αυτοί που απλώς ακούν το πρόβλημα καλούν τους πολίτες που εκπροσωπούν να βγουν στους δρόμους, οι δικοί μας εκπρόσωποι, που ζουν και γνωρίζουν το πρόβλημα, που βλέπουν τους απελπισμένους Έλληνες στα μάτια, που φροντίζουν να δίνουν πρωινό στα παιδιά και τρόφιμα στις οικογένειές τους, κάτι θα έκαναν. Ίσως όχι να βγουν στην εξέδρα και να φωνάξουν, "όχι στις προτάσεις για μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ" ή "να σταματήσει να μας προσβάλλει ο Σόιμπλε". Αλλά να δείξουν ότι, έστω, είναι δίπλα στο λαό με ρεκόρ της ΕΕ στην ανεργία, τη φτώχεια, στις αυτοκτονίες, στη μετανάστευση. Και να τον υπερασπιστούν μπροστά στη νέα επίθεση της γερμανικής αυτοκρατορίας.

Με απογοήτευση όμως διάβασα ότι όχι μόνο δεν κάνατε κάτι τέτοιο, δεν κρατήσατε καν μια "ουδετερότητα" (που πάλι θα έδειχνε πολλά...), αλλά συμμετέχετε στην ομάδα που οργανώνει τη συγκέντρωση και την ψηφοφορία υπέρ του "ναι στις προτάσεις των δανειστών". Γιατί δε μπορώ να φανταστώ ότι σεις, κύριε Λαμπρινέ, ένας έγκριτος νομικός, που τηρείτε τον τύπο της νομοθεσίας και δεν κλείνετε, πχ, τον πολυκινηματογράφο επειδή δεν το αναφέρει ρητώς η απόφαση του ΣτΕ, "διαβάσατε" ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι κάτι άλλο και όχι αυτό που αναφέρει η προκήρυξή του... Πώς το κάνει αυτό ένας νομικός που τηρεί το τυπικό της νομοθεσίας πάντα; Εκτός, φυσικά, αν έχετε τη λογική να συνεχιστούν τα μνημόνια. Όμως έπρεπε να το πείτε προεκλογικά στο λαό, κι όχι να απαντάτε ότι ήσασταν πολέμιος των μνημονίων (ελπίζω ότι θυμάστε τη ραδιοφωνική μας συνέντευξη)

Το αυτό ερώτημα ισχύει και για σας κύριε Αρναουτάκη. Ως περιφερειάρχης Κρήτης, εκλεγμένος από ένα κόσμο που δυστυχεί και φυσικά δεν είναι μόνο αυτός που πλέον στηρίζει το κόμμα στο οποίο ανήκετε ή ανήκατε: πώς όχι μόνο λέτε "ναι στις προτάσεις των δανειστών", αλλά βγαίνετε να οργανώσετε και τις αντιδράσεις; Θεσμικός εκπρόσωπος είστε, όχι κομματικός παράγοντας. Εκτός κι αν, επειδή ψηφίσατε το πρώτο μνημόνιο του Μάη του 2010, όταν ήσασταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, συνεχίζετε να υποστηρίζετε ότι πρέπει να έχουμε ακόμα σκληρότερα μνημόνια. Κι εσείς όμως θα έπρεπε να το πείτε στον κόσμο της Κρήτης πριν τις εκλογές, για να ξέρουν οι Κρητικοί ποιος θα σταθεί πλάι τους και ποιος όχι.


Η θεσμική ιδιότητα και των δυο σας είχα την αίσθηση ότι δεν σας επέτρεπε να εμφανίζεστε ως κομματικοί παράγοντες σε συσκέψεις, αγκαλιά με τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του "Ποταμιού". Λυπάμαι, αλλά αυτή την ώρα εμφανίζεστε ως κομματικοί παράγοντες σε μια πρωτοβουλία που ζητά να υπάρξουν και πάλι μνημόνια και να συνεχίζει να υποφέρει ένας λαός και μια χώρα.

Σεις, ίσως, θα απαντήσετε, ότι ζητάτε να μη φύγουμε από την ΕΕ. Ποιος το ζήτησε και απαντάτε; Επειδή το προπαγανδίζουν Σαμαράς, Βενιζέλος και Θεοδωράκης; Μα δεν είστε κομματικοί τους παράγοντες. Εκτός κι αν είστε και δεν μας το είπατε.

Αφού δεν τέθηκε θέμα να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά της αποχώρησης από την ευρωζώνη, γιατί απαντάτε σε ένα ανύπαρκτο ερώτημα; Ποιος σας είπε ότι εσείς είστε περισσότερο Ευρωπαίοι από όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να αλλάξει η Ευρώπη και να σταματήσει να πίνει ανθρώπινο αίμα; Γιατί περί αυτού πρόκειται.

Εκτός, και πάλι, αν υποστηρίζετε αυτή την ΕΕ και πιστεύετε ότι είναι "η Ευρώπη της ασφάλειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας", όπως ανέφερε νωρίτερα το κάλεσμα της επιτροπής στην οποία συμμετέχετε ή βοηθάτε για την εκδήλωση της Πέμπτης στο Ηράκλειο. Αυτό το κάλεσμα το υποστηρίζετε; Ότι έχουμε σήμερα ΕΕ με τέτοια χαρακτηριστικά, "ασφάλειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και  δημοκρατίας". Πείτε το όμως! Πείτε το ότι καλείτε το λαό να υποστηρίξει την ΕΕ επειδή έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Πείτε ότι υποστηρίζετε το κάλεσμα με τις απαράδεκτες ιστορικές διαστρεβλώσεις σε σχέση με την ιστορία της Κρήτης. (Διαβάστε εδώ)

Έχω δικαίωμα να ξέρω τις απαντήσεις για όλα αυτά, κύριε περιφερειάρχη και κύριε δήμαρχε.
Έχω δικαίωμα να ξέρω ως Κρητικός και ως Ηρακλειώτης. Για να ξέρω τί εκπροσωπούν εκείνοι που έχουν την ευθύνη τους τόπου μου. Να ξέρω, τελικά, αν υποστηρίζουν νέες σκληρότερες πολιτικές, κι άλλο αίμα. Κι άλλη ταπείνωση.

Απογοητευμένος και θυμωμένος με τους εκπροσώπους μου

Αλέκος Α. Ανδρικάκης
Κρητικός, δημότης Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου