Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

"Η μόνη επιλογή που μπορεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να παραιτηθεί χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία"


του Μιχάλη Βασιλάκη

Ανέκαθεν με ενοχλούσε η υπερβολή. Δεν θυμάμαι ποτέ μια κυβέρνηση και ένας ΠΘ να έχει πολεμηθεί τόσο πολύ και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη της εξουσίας.
Ο πόλεμος δε που δέχθηκε για το δημοψήφισμα από το σύνολο των ΜΜΕ των νταβατζήδων, ήταν άνευ προηγουμένου. Και όμως ο Τσίπρας κατάφερε και την τελευταία στιγμή κέρδισε μια χαμένη υπόθεση.

Ετσι, χάλασε τον σχεδιασμό. Ομως, τον προσάρμοσαν.

Το δημοψήφισμα ήταν σαφές. Μέτρα χειρότερα από αυτά που μπήκαν ως ερώτημα δεν πρέπει να γίνουν αποδεχτά. Εστω κάποια, αλλά να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους που ήταν σημαντικό. Κάθε άλλη ενέργεια είναι άκυρη και παράνομη, αφού παραβιάζει τις δεσμεύσεις του δημοψηφίσματος.
Ολο αυτό το διάστημα προσπαθούν να φορτώσουν στην πλάτη του όλα τα λάθη της μεταπολίτευσης. Ολες τις συνέπειες του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της γραφειοκρατίας. 
Κατάφερε δηλαδή σε λίγους μήνες, όπως μας το παρουσιάζουν, να καταστρέψει την Ελλάδα, που κάποιοι άλλοι έκτιζαν 40 χρόνια.

Βεβαίως και έχει ευθύνες. Μεγάλες και φυσικά απειρία. Ομως συγκριτικά με τις συνολικές ευθύνες, είναι πολύ μικρό το μερίδιο του.
Οσοι αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα την κρίση, πήραν αναποτελεσματικά μέτρα, ενώ πολλά άλλα δεν τα εφάρμοσαν. Τα αποτελέσματα τα μάθαμε.
Δεν καταστράφηκε χθες η οικονομία. Δεν γέμισε το δημόσιο χθες κομματικούς. Δεν γιγαντώθηκε χθες η διαφθορά. Δεν αυξήθηκαν χθες οι φόροι. Δεν έφτασε χθες στο 26% η ανεργία. Δεν έκλεισαν χθες 320.000 επιχειρήσεις. Δεν χρεοκόπησαν χθες τα ασφαλιστικά ταμεία και η χώρα.

Τώρα λοιπόν, στις πλάτες του Τσίπρα επιχειρούν να φορτώσουν νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Στέλνουν νέα τελεσίγραφα και επιχειρούν νέους εκβιασμούς. Να υπογράψει ή να καταστραφεί η χώρα;
Εκείνο που βλέπω είναι πως βάλλετε από παντού. Από το εσωτερικό του κόμματος του, από την αντιπολίτευση, από τους εταίρους. Από παντού.

Οτι και αν κάνει θα γυρίσει πίσω και θα είναι μόνος του στην γωνία να τον πυροβολούν οι πάντες.
Δύσκολη η θέση του και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το βάρος που σηκώνει. Κανείς από τους προκατόχους του δεν βρέθηκε στην ίδια θέση.

Προσωπικά πιστεύω πως η μόνη επιλογή που μπορεί να κάνει είναι να παραιτηθεί χωρίς να υπογράψει την συμφωνία, στην οποία τον σπρώχνουν ακόμα και οι εντός Ελλάδας, αρνούμενος τους νέους εκβιασμούς και την πλήρη παράδοση της χώρας στους δανειστές, για να φύγει η καυτή πατάτα από τα δικά τους χέρια. 


Ας αναλάβουν όσοι πραγματικά οδήγησαν την χώρα στη χρεοκοπία, να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Θα ήταν η μόνη έντιμη κίνηση, ώστε να μείνει συνεπής και να μην προδώσει όσους τον ψήφισαν και όσους αρνήθηκαν να υποκύψουν αμαχητί στο τελεσίγραφο που οδήγησε στο δημοψήφισμα. Μόνο έτσι θα έφευγε με ψηλά το κεφάλι.

Αυτό πιστεύω πως πρέπει να πράξει αυτή την ώρα, όντας μη ψηφοφόρος του, αλλά αντιλαμβανόμενος πως τον προορίζουν για αποδιοπομπαίο τράγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου