Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Για το θάνατο του Πιέτρο Ιγκράο


Σήμερα πέθανε ο Πιέτρο Ιγκράο αντιστασιακός που διετέλεσε και γραμματέας του PCI( κομουνιστικό κόμμα Ιταλίας)  σε ηλικία 100 ετών. Θεωρείται ένας από τους ''πατέρες'' της Ιταλικής Δημοκρατίας και πάντα τον χαρακτήριζε η ευθύτητα και η καθαρότητα της σκέψης του. Για πολλούς ρομαντικούς της αριστεράς  αποτέλεσε παράδειγμα ιδανικού συντρόφου και μελετητή. Αταλάντευτος για τον προσανατολισμό του κόμματος και τον ρόλο του σε μια Ευρωπαϊκή αριστερά με κινητήρια δύναμη το λαϊκό εργατικό κίνημα. Προσωπικά πιστεύω πως η Δημοκρατία στην Ιταλία χρωστά παρά πολλά στον Ινγράο γιατί στις δύσκολες εποχές της τρομοκρατίας ήταν σταθερός στο να επιλέξει τις συμμαχίες του κόμματος του καταφέρνοντας να κρατήσει η συνοχή και την συσπείρωση του. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τον παρτιζάνο γραμματέα του κόμματος. Κλείνοντας όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πιέτρο Ιγκράο για όλα αυτά που έχει δώσει στην σκέψη και την πρακτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Θέλω να μεταφέρω ένα απόσπασμα από τα λεγόμενα  του Πιέτρο Ιγκράο :''Ci sono uomini che lottano un giorno e sono bravi, altri che lottano un anno e sono più bravi, ci sono quelli che lottano più anni e sono ancora più bravi, però ci sono quelli che lottano tutta la vita: essi sono gli indispensabili'' 

"Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για μια μέρα και είναι άξιοι, άλλοι που αγωνίζονται για ένα χρόνο και είναι πιο άξιοι, όμως υπάρχουν και εκείνοι που αγωνίζονται για μια ζωή: αυτοί είναι οι απαραίτητοι."

Αναδημοσίεση από το ιστολόγιο ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου