Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η μεροληπτική και υπεροπτική σταση της ηγεσίας του Δήμου Αγίου Νικολάου και των ομιλητών διέλυσε τη χθεσινή εκδήλωση στη Νεάπολη


Τις επόμενες ημέρες και στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου τη Δευτέρα 28/9 θα ειπωθούν και θα γραφτούν πολλά σχετικά με τη διάλυση της χθεσινής εκδήλωσης για την αιολική ενέργεια που οργάνωσε η δημοτική ηγεσία Αγ. Νικολάου στον κινηματογράφο "Δρήρος. Μια εκδήλωση που εκ των πραγμάτων στήθηκε ως προσπάθεια προπαγάνδισης υπέρ των βιομηχανικών ΑΠΕ, αφού οι δύο ομιλητές που επελέγησαν είναι και οι δύο εμπλεκόμενοι σε διαδικασίες δημιουργίας εγκαταστάσεων βιομηχανικών ΑΠΕ.
Ήδη από την πλευρά των κ.κ. Ζερβού και Κοκκίνη ακούστηκαν κατηγορίες για αντιδημοκρατική συμπεριφορά όσων τάσσονται και αγωνίζονται κατά των ΒΑΠΕ που "δεν άφησαν να ακουστεί η άλλη άποψη".

Όμως όσοι βρεθήκαμε στον κινηματογράφο Δρήρος στο απόγευμα της Δευτέρας μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι την εκδήλωση τη διέλυσε η μεροληπτική και υπεροπτική στάση των οργανωτών και των ομιλητών.

Πρώτ΄απ όλα ο Δήμαρχος Αντ. Ζερβός και ο αντιδήμαρχος Κ. Κοκκίνης προκάλεσαν την τοπική κοινωνία, αφού ενώ δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ενάντια στις ΒΑΠΕ που οργάνωσαν πριν από μερικές ημέρες οι σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής, και οργάνωσαν εκδήλωση με μεροληπτική σύνθεση των ομιλητών υπέρ των ΒΑΠΕ. Φάνηκε δηλαδή ότι στη Νεάπολη οργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις για το σοβαρό αυτό θέμα, μία εναντίον των ΒΑΠΕ από  συλλόγους της περιοχής και μία υπέρ από το Δήμο. Όμως ο Δήμος εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να κρατάει ίσες τουλάχιστον αποστάσεις και να μην έρχεται σε αντιπαράθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και των φορέων του Επάνω Μεραμπέλλου, κάτι που δεν έκανε και αυτό αυτό προκάλεσε μεγάλη ένταση στην περιοχή.

Στη χθεσινή εκδήλωση, ούτε ο δήμαρχος Α. Ζερβός ούτε ο αντιδήμαρχος Κ. Κοκκίνης μπόρεσαν να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί δεν κάλεσαν στην εκδήλωση του Δήμου επιστήμονες που να εκπροσωπούν όλες τις απόψεις για το θέμα, αλλά κάλεσαν μόνο υπέρ των ΒΑΠΕ, ενώ αρκέστηκαν στην υπεροπτική λογική του "εσείς κάνατε τη δική σας εκδήλωση, αφήστε τώρα να κάνουμε και εμείς τη δική μας", λες και εκπροσωπούσαν μόνο την παράταξη τους και όχι όλο το Δήμο Αγίου Νικολάου. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Κ. Κοκκίνης αρνήθηκε την πρόταση του Δ. Μεθυμάκη να συμπληρωθεί (έστω και καθυστερημένα) το πάνελ των ομιλητών από επιστήμονες που εκφράζονται ενάντια στην εγκατάσταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, οι οποίοι ήταν παρόντες. Αυτό το υπεροπτικό ύφος των οργανωτών προκάλεσε μεγάλη ένταση στο ακροατήριο, ένταση που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση για συμπλήρωση του πάνελ. Ακόμη ένταση προκάλεσε και η συνεχής επίκληση των δημοκρατικών διαδικασιών από την ηγεσία του Δήμου που περιφρόνησε την εκδήλωση των φορέων της περιοχής,  και οργάνωσε μονομερή εκδήλωση, αφού δεν είναι δυνατόν να οργανώνεις ενημερωτική εκδήλωση με μονομερή σύνθεση του πάνελ και μετά να επικαλείσαι τη δημοκρατία...

Αγανάκτηση στο ήδη εκνευρισμένο ακροατήριο προκάλεσε και το ύφος της ομιλίας του κ. Χρυσόγελου (πρώην ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και νυν συναρχηγού  του κόμματος "Πράσινοι - Αλληλεγγύη", πολιτικές ιδιότητες που παραλήφθηκαν από την αφίσα της εκδήλωσης),  ύφος που ήταν πολύ υπεροπτικό λες και απευθυνόταν σε παιδιά του δημοτικού ενώ επέλεξε να εμπλέξει την οικονομική κρίση και τα μνημόνια στην υπόθεση με το σκεπτικό ότι αν είχαν παρθεί σκληρά μέτρα πιο νωρίς θα είχαμε αποφύγει τα μνημόνια αναφέροντας ότι  εμείς τα λέγαμε αλλά δεν μας ακόυγατε. Αυτό το "εμείς τα λέγαμε αλλά δεν μας ακούγατε, προσέξτε μη γίνει πάλι το ίδιο με το θέμα της ενεργείας" προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες που αισθάνθηκαν ότι ο ομιλητής τους προσβάλει και υποτιμά τη νοημοσύνη τους και εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες. Διαμαρτυρίες που δεν προέρχονταν αποκλειστικά από τους "όχι σε όλα" πολίτες (σύμφωνα με παλαιότερη ρήση του αντιδήμαρχου Κ. Κοκκίνη) αλλά προερχόταν κυρίως από κτηνοτρόφους και από κατοίκους των χωριών του Επάνω Μεραμπέλλου που αγανάκτησαν από όσα άκουγαν από τον κ. Χρυσόγελο.

Ας ελπίσουμε ότι όσα συνέβησαν χθες στη Νεάπολη θα βοηθήσουν τους κ.κ. Ζερβό και Κοκκίνη να ξεκαβαλικέψουν λίγο το καλάμι και να αφήσουν το "τα ξέρουμε όλα" υπεροπτικό ύφος με το οποίο συμπεριφέρονται κάθε φορά που υπάρχει μια διαμαρτυρία και να αφήσουν στην άκρη τις ειρωνίες και τη συνεχή επίκληση της δημοκρατίας, μια δημοκρατίας που είναι πάντα στα δικά τους μέτρα. Αν δεν γίνει αυτό, είμαστε σίγουροι ότι περιστατικά σαν το χθεσινό θα επαναληφθούν αρκετές φορές στα επόμενα 4 χρόνια, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου