Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΜΑΝΟΛΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠ΄ΑΡΩΓΗ

    
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, 
αγαπητοί φίλοι 
 
Το συνέδριο «Επ’ αρωγή» είναι πια θεσμός για τον Άγιο Νικόλαο και το νομό μας και οι εργασίες του  πιστεύω ότι θα αναδείξουν σημαντικές πτυχές των προβλημάτων της κοινωνικής πρόνοιας στις μέρες της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που ζούμε.
 
Η στάση της κοινωνίας και της πολιτείας απέναντι στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, αποτελεί κριτήριο δημοκρατίας και ανθρωπισμού. 
Στις σημερινές συνθήκες όπου η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες βιώνουν  με δραματικό τρόπο τις συνέπειες. Σ αυτές τις δύσκολες έως δραματικές συνθήκες οι περικοπές πόρων για την κοινωνική πρόνοια  είναι καταδικαστικές για την αξιοπρέπεια ή ακόμα και την ίδια τη ζωή πολλών συμπολιτών μας.
 
Δεν χρειάζεται εγώ να απαριθμήσω τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο χώρο σας. Ούτε να αναφερθώ στις ελλείψεις που εσείς γνωρίζετε καλύτερα.
 
Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης που με θαυμαστό και πολλές φορές συγκινητικό τρόπο προσπαθεί να καλύψει την απουσία, του κράτους σε αρκετές περιπτώσεις, από τον κοινωνικό του ρόλο. Η κινητοποίηση της κοινωνίας ήταν  ένα από τα πιο ελπιδοφόρα μηνύματα. Σήμερα, καθώς οι πόροι παραμένουν περιορισμένοι, η συμμετοχή και το δυνάμωμα της κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί σε μεγάλο βαθμό να βοηθήσει όχι μόνο στην άρση  νέων μορφών αποκλεισμού που εμφανίζονται, αλλά να δημιουργήσει και ένα ισχυρό διεκδικητικό πλαίσιο σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης του κοινωνικών κατακτήσεων.  
 Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ  στους  εργαζόμενους στις δομές της πρόνοιας και να επισημάνω ότι πολλές φορές υπερβαίνουν  τις δυνατότητες τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Με φιλότιμη προσπάθεια και υπερβάλλοντας πολλές φορές τις αντοχές τους  μπόρεσαν να κρατήσουν σε λειτουργία κοινωνικές δομές απαραίτητες για χιλιάδες συμπολίτες μας  και γι αυτό δικαιούνται τον σεβασμό μας.
 
Το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας έχει πολλά τρωτά. Όποιες  αδυναμίες και αμαρτίες  κουβαλάει  από το παρελθόν, όπως  σπατάλες, στρεβλώσεις, διαφθορά  κλπ, παρόμοια  με τους άλλους τομείς της κοινωνικής μας οργάνωσης, δημόσιας και ιδιωτικής. Είναι ανάγκη  να γίνουν διορθώσεις και εξορθολογισμοί  που δεν θα πρέπει όμως να αλλοιώνουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του.
Μ’ αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο σας και πιστεύω ότι τα συμπεράσματά του θα αναδείξουν νέες μεθόδους, εμπειρίες και δυνατότητες σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα της κοινωνίας μας.
 
 
Μανόλης Θραψανιώτης
Βουλευτής Λασιθίου
ΣΥΡΙΖΑ
 
Ένα σχόλιο από το ιστολόγιο: Ως περιφερειακός σύμβουλος και ως πολίτης ο Μαν. Θραψανιώτης σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις αναφερόταν στα μνημόνια και στην επίπτωση τους στην κοινωνική πολιτική και στο σύστημα υγείας. Όπως φαίνεται, από τότε που εξελέγη βουλευτής με το μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, η λέξη "μνημόνια" εξαφανίστηκε από το λεξιλόγιο του...
Επίσης θα περιμέναμε να ακούσουμε δυο κουβέντες για τις συγχωνεύσεις των δομών που οδήγησαν στο να έχουμε το Θεραπευτήριο Χ.Π.Λ. ακέφαλο, να διοικείται ουσιαστικά από το Ηράκλειο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου