Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

O ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ οργανώνει την Κυριακή 6/3 Ανάβαση στο όρος ΓΙΟΥΧΤΑ


Την Κυριακή 6 Μαρτίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, διοργανώνει πεζοπορική εξόρμηση, με ανάβαση στην κορυφή του όρους ΓΙΟΥΧΤΑ και επιστροφή στις ΑΡΧΑΝΕΣ, συνολικής διάρκειας 6 ωρών (μαζί με τις περιηγήσεις στους χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος).

Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με λεωφορείο, το εισιτήριο είναι 12 € και είναι απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση θέσης το αργότερο μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.
ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ: τηλέφωνα 6946160654 (Ελένη 10:00-12:00) & 6948040401 (Ανδρέας 18:00-20:00).
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 07:30.

Το ανθρωπόμορφο βουνό Γιούχτας, θεωρείται το σημαντικότερο βουνό της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο για τη θέση και το σχήμα του (που θυμίζει ανθρώπινο κεφάλι), αλλά και για την αρχαιολογική και οικολογική του αξία. ΄Εχει υψόμετρο 811 μέτρα και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο τόπος ταφής του Δία. Κατά τα μινωικά χρόνια το βουνό θεωρείτο ιερό και στην κορυφή υπήρχε χώρος λατρείας. Τη μινωική λατρεία στην ιερή κορυφή, διαδέχθηκε η χριστιανική λατρεία, με το γραφικό εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού να δεσπόζει σήμερα στην κορυφή.
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει στις 9:00 περίπου, από την Ενετική γέφυρα στα Σπήλια (υψόμ.120μ), από την οποία περνούσε το νερό για την κρήνη Μοροζίνι, στην πλατεία Λιονταριών του Ηρακλείου. Θα προχωρήσουμε μέσα στο «Κνωσανό» φαράγγι και από χωματόδρομο και μονοπάτι θα φθάσουμε στην περιοχή «Καρυδάκι» (υψόμ.225μ), όπου υπάρχει και δεύτερη ενετική γέφυρα (από την οποία επίσης περνούσε το νερό που υδροδοτούσε το Ηράκλειο) καθώς και η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας.
Στην συνέχεια από μονοπάτι μέσα από κυπαρίσσια, από χωματόδρομο και καλλιεργημένα χωράφια θα ανηφορήσουμε προς τον αρχαιολογικό χώρο στην τοποθεσία «Ανεμόσπηλια» (υψόμ.415μ). Συνεχίζουμε από εντυπωσιακό παλιό μονοπάτι στο Ιερό Κορυφής του Γιούχτα (υψόμ. 780μ) και σταματάμε στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού για να απολαύσουμε τη μαγευτική θέα προς το Ηράκλειο και το Κρητικό Πέλαγος. Από μονοπάτι κατηφορικό κατευθυνόμαστε στις παρυφές του βουνού, στις Αρχάνες (υψόμ. 360μ), την ξακουστή κωμόπολη με τις ατελείωτες σειρές από αμπέλια, όπου μας περιμένει το λεωφορείο για την επιστροφή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συγκεκριμένη πεζοπορία είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η τρέχουσα πρόβλεψη του καιρού στην περιοχή την ημέρα της πεζοπορίας είναι «ήλιος με συννεφιά». Σε περίπτωση όμως που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες θα γίνει εναλλακτικά η προγραμματισμένη πεζοπορία (σύμφωνα με το 6μηνο πρόγραμμα του Συλλόγου) στο πευκοδάσος στο ΣΕΛΑΚΑΝΟ.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr) και στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου