Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Αυλαία σήμερα στη δίκη για το θάνατο του φιλάθλου Κ. Κατσούλη στα δικαστήρια Νεάπολης - Ποιοι εκ νέου οδηγούνται στη φυλακή


Σε κάθειρξη 16 ετών χωρίς δικαίωμα έφεσης καταδικάστηκε ο 38χρονος που κρίθηκε σήμερα ένοχος για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος του Κώστα Κατσούλη. Σε κάθειρξη 13 ετών καταδικάστηκε ο 28χρονος συγκατηγορούμενός του που επίσης κρίθηκε ένοχος για το θάνατο του Κώστα Κατσούλη, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος που κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνος σωματική βλάβη, σε βάρος άλλου φιλάθλου και συμμετοχή σε συμπλοκή επιβλήθηκε η ποινή τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή.

Κατά συνέπεια οι δύο από τους κατηγορούμενους οδηγήθηκαν και πάλι στη φυλακή υπό τις σφοδρές ενστάσεις των συνηγόρων τους που είχαν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Μάλιστα ο Διονύσης Βέρας, συνήγορος του 28χρονου, υπήρξε ιδιαίτερα σφοδρός στην κριτική του προς τους ενόρκους, χαρακτηρίζοντας την κρίση τους άκρως αξιοπερίεργη από τη στιγμή που η ενοχή του κρίθηκε ουσιαστικά από τη δική τους γνώμη αφού ο πρόεδρος του δικαστήριο και ένας από τους τακτικούς δικαστές είχαν ψηφίσει υπέρ της αθώωσής του.

Νωρίτερα, ένταση και λυποθυμίες, προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης. Η πρόταση της έδρας ήταν για 2 κατηγορούμενους η φυλάκιση 15 ετών.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί κατά περίπτωση ένοχοι για συμπλοκές με άλλους φιλάθλους.

Η έδρα είχε προτείνει:

- Για τη θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη επιβλήθηκε ποινή 15 ετών.

- Για συμπλοκή εντός αθλητικής εγκατάστασης (που αφορά σε 3 κατηγορούμενους) φυλάκιση 4 ετών.

- Για επικίνδυνη σωματική βλάβη (για την οποία κατηγορείται 1 άτομο) φυλάκιση επιβλήθηκε ποινή 4ετών.

Απόφαση μετά από 3 μήνες δίκης

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία κράτησε σχεδόν τρεις μήνες, η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάσιμου τραυματισμού του Κώστα Κατσούλη στη Νέα Αλικαρνασσό, το Σεπτέμβριο του 2014, φτάνει την Τετάρτη στο τέλος της.


Μετά τις 12:30 το μεσημέρι, οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι ανέβησαν στην Έδρα, με τον πρόεδρο να είναι έτοιμος να ανακοινώσει την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου για τους έξι φιλάθλους του Ηροδότου που κάθονται στο εδώλιο.

Στην προχθεσινή, προτελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, η οποία διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα, είχαμε την πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας κ. Κοντόγγονα, καθώς και τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κοντόγγονα πρότεινε την ενοχή των τριών από τους πέντε κατηγορούμενους που βαρύνονται με την κατηγορία της σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος του αδικοχαμένου φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς.

Πρόκειται για τρεις οπαδούς του Ηροδότου, ηλικίας 26, 28 και 34 ετών. Αναφορικά με τους υπόλοιπους δύο βασικούς κατηγορούμενους, έναν 29χρονο κι έναν 36χρονο, η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του πρώτου μόνο για απόπειρα συμπλοκής, ενώ για τον 36χρονο είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχος για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στο φίλο του Κατσούλη, που είχε επίσης τραυματιστεί στα επεισόδια, αλλά και για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος της συντρόφου του τελευταίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο πιο μικρός από τους κατηγορούμενους - ο 24χρονος - ο οποίος είναι ο μόνος ο οποίος δεν έχει προφυλακιστεί, πρέπει να απαλλαχθεί από την πλημμεληματική κατηγορία της συμπλοκής.

Ρεπορτάζ:
Έλλη Κοκάλη, Νικόλας Αγγελίνος

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου